30 százalékkal emelkedhetnek a taxis tarifák Budapesten, erről a Világgazdaság írt először. A Taxis Szövetség vezetője szerint a drágulás ilyen mértékű volumene a magas benzinárak és a folyamatosan növekedő fenntartási költségek miatt lenne indokolt.

A szakmának a koronavírus-járvány is betett, Budapesten kétezer, országosan összesen háromezerötszáz taxis nézett új állás után az elmúlt hónapokban. A HVG megkereste a fővárost, hogy mi az álláspontja az ügyben, reálisnak tartanak-e egy ilyen léptékű drágulást. A lap azt a választ kapta a kérdéseire, hogy a Taxi Szövetség a Fővárosi Önkormányzatnak jelezte a szándékát, a tárgyalás pedig november elején kezdődik a felek közt. A budapesti városvezetés csak ezen tárgyalás után nyilatkozik bővebben.

Sárga taxi Budapesten
Fotó: MTI

Tavaly februárban – vagyis a járvány berobbanása előtt – még a tarifák csökkentéséről beszélt Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, amit a taxisok akkoriban feltételekhez akartak kötni.

„A közösségi közlekedést nem fogja tudni kiváltani a taxi, nem szociális intézmény a taxi szolgáltatás, hogyha a főváros mégis ezt szeretné, akkor várjuk azt a kompenzációt, akár ingyenes üzemanyag utalvány, vagy ingyenes autó biztosítással a főváros részéről, ami megteremti majd számukra ennek a lehetőségét” – mondta 2020 elején Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.