Nagyszabású razziára készül a rendőrség a magyar utakon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-08-04, 09:05

Szeptemberben kerül sor az akcióra, ha a COVID-19 is úgy gondolja.

Kiderült, hogy a magyar rendőrség országos közlekedésrendészeti akcióra készül, a hatóság a tervek szerint szeptember 14. és 20. között szállja meg a magyar utakat. Persze mindent felülírhat a koronavírus-járvány, ha addigra nálunk is felüti a fejét a második hullám, akkor elmaradhat az akció.

Európában nem most kezdődtek a határokon átívelő nemzetközi közúti ellenőrzési akciók, amelyek ezidáig a TISPOL (European Traffic Police Network) szervezésében jöttek létre. A magyar rendőrség 16 évvel ezelőtt, 2004-ben csatlakozott a TISPOL hálózatához, és 2005 óta vesz részt ezekben a nagyszabású akciókban.

A TISPOL évente 9 kampányt szervezett az utóbbi időszakban, melyek a fő közúti "gyilkosok" (gyorshajtás, ittas vezetés, biztonsági öv használatának elmulasztása) visszaszorítását helyezték előtérbe, illetve a legnagyobb közúti járművek, a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának ellenőrzésére irányultak.

Közúti ellenőrzés
Fotó: MTI/Vajda János

Az utolsó TISPOL akcióra 2020 februárjában került sor, majd Európában is kitört a koronavírus-járvány, ezért ideiglenesen törölték az európai kampányokat. Márciusban a TISPOL átalakult, most már a ROADPOL keretén belül dolgoznak össze az európai közlekedésrendészeti szervek.

Az európai akciókat augusztus 31-ig felfüggesztették, a tervek szerint viszont a szeptemberi „Figyelemmel az útra” fedőnevű akciót már megtartják – már ha a COVID-19 közbe nem szól. A szeptember 14. és 20. között sorra kerülő egyhetes akció során a rendőrök legfőképp a figyelmetlen vezetés és a járművezetők figyelmét elvonó tényezők ellen lépnek fel.

Ebbe a kategóriába a vezetés közbeni kézben tartott mobiltelefon használata mellett minden olyan aktív cselekvés beleszámít, amely bármilyen mértékben elvonhatja a sofőr figyelmét a vezetéstől. Ezek a következők lehetnek:

  • menet közbeni tévézés vagy videónézés,
  • a GPS, a rádió és az az autóhifi nyomkodása,
  • valamilyen kezelőszerv, mint például a légkondi menet közbeni bizergálása,
  • étkezés, főzés (ez utóbbi főleg a kamionosoknál szokott előfordulni)
  • sminkelés,
  • fotózás, szelfizés stb.

Az ellenőrzést az indokolja, hogy Európában az elmúlt években kiugróan megnövekedett azon baleseteknek a száma, melyek a közlekedők figyelmének elvonására végett következtek be.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Magyar Rendőrség

Kapcsolódó írások

Szlovénia felől érkező kamionok a magyar-szlovén határ közelében az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020 márciusában
2020. április 22.
Magyarország is meghosszabbítja a COVID-19 ellen bevetett különleges szabályokat.
A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.

További hírek