2023. március 03. | 18:39

Elérhetővé vált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023-as ellenőrzési terve, kiderült kiket figyelnek majd a legjobban.

Amióta modern társadalomban élünk és rendeződtek soraink, adót fizetni kell, hiszen abból közvetett módon egyéb javakat kapunk. Legalábbis ez az elmélet, viszont amióta létezik az adófizetés intézménye, sokan próbálják azt megkerülni.

A NAV ezért folyamatosan alapos ellenőrzéseket végez, és statisztikáik szerint ezeknek a hatása pozitív irányba tereli az adózókat. Ehhez hozzátesz, hogy a csalókkal szemben egyre komolyabb fegyvereik vannak, a tisztes, fizető polgároknak viszont főleg adminisztrációs könnyítésekkel kedveskednek.

Az ellenőrzés viszont idén sem maradhat el, ezzel kapcsolatban nemrég meg is jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési terve. Ebből kiderül, hogy az itthon forgalomba helyezett új gépjárművek adóügyeit továbbra is szigorú figyelemmel kísérik.

Azért fontos kiemelni, hogy az új autókkal kapcsolatos ügyeket figyelik, mert nemrég Magyarország Ügyészsége pont az új autó eladásoknál bukkant gyanús szerződésekre. Emellett viszont sok más területre is komoly figyelmet fordítanak majd.

Az elkövetkezendő hónapokban főleg olyan vállalkozások számíthatnak fokozott ellenőrzésre, amik étrend-kiegészítőkkel, tüzelőanyaggal, klíma értékesítéssel vagy szereléssel foglalkoznak. Ezen felül viszont online térben is mozognak majd, ahol a marketing-, a reklám-, a médiaszolgáltató, valamint a filmgyártó cégek lesznek célkeresztben.

A NAV továbbra is kiemelt figyelmet fordít majd a megfelelően bejelentett munkavállalókra. Ez főleg az építőiparban, a vagyonvédelmi és takarító cégeknél kardinális, ahol sok munkavállaló közvetítőcégektől érkezik.

Emellett nem maradnak el az adó-kedvezménnyel élő magánszemélyek és vállalkozások sem. Idetartoznak azok, akik valamilyen oknál fogva vagy adókedvezményben részesülnek, vagy adóvisszatérítésre jogosultak. Ennek menetében időnként babrálnak vállalkozók, ezeket akarják kiszűrni.

Hozzátették egyébként, hogy a NAV-nál jelenleg működő rendszerek elől elég nehéz elbújni csúsztatás vagy csalás esetén. A hivatal egy rövid ideje már mesterséges intelligencia szerű rendszer bevonásával is dolgozik, így több anyagot lát át egyszerre, mint valaha.

Depositphotos