2021. február 25. | 11:07

A „súlyadót” már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szedi be.

FRISSÍTÉS: 2022-től visszaáll a régi rend, vagyis a fizetési határidő március 15. és szeptember 15. lesz. Idéntől ismét forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót, ugyanis január első napján módosult az adózás rendjéről szóló törvény, így a gépjárműadó bekerült azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni.

Fontos tudnivaló, hogy mostantól már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, tehát a fizetési határidőkkel nem árt tisztában lenni. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet az adóhatóság honlapjára, ahol a gyakori kérdések szekció további hasznos információkat tartogat. Új fizetési mód is van: a NAV-Mobil appon keresztől mobilról is elintézhető az ügy, valamint elektronikus levélben is van lehetőség rendezni az adót, ahol egy közvetlen fizetési linken bankkártyával is lehet fizetni.

2022. január 1-jén módosult az adózás rendjéről szóló törvény[1], és a gépjárműadó bekerült azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni. A köznyelv által csak „súlyadónak” hívott gépjárműadót idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szedi be. 

Fontos tudnivaló, hogy a gépjárműadó első részletének befizetésére a fizetési határidő 2022. március 15-e. A második részletet 2022. szeptember 15-ig kell befizetni a gépjárműadó-bevételi NAV-számlára. Ha regisztrálsz az carnotie.hu teljeskörű járműkezelési szolgáltató oldalán, akkor nem kell megjegyezned ezt a két dátumot, mivel automatikus értesítést kapsz a járműveddel kapcsolatos közeledő határidőkről.

Az állampolgároknak nem okoz több kötelezettséget, hogy a gépjárműadó adóztatási feladatai az adóhatóságra hárulnak. A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról 2022-től csak változás esetén szól a NAV, például akkor, ha módosul a gépjárműadó összege. Azt, hogy hogyan tudod kiszámolni, hogy mennyi géjárműadót kell fizetned, ide kattintva tudhatod meg.

Ha szeretnéd használni gépjárműadó kalkulátorunkat, regisztrálj be a Carnotie-ba és kattints a kalkulátorok menüpontra!

A gépjárműadó első és második részletét a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni a jelzett határidőkig. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell feltüntetni, majd az adott jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken (már SMS-ben is igényelhető), az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. A csekk elveszítése esetén sem kell pánikba esni, lehet ugyanis újat kérni a NAV ügyfélszolgálatán. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett gépjárműtulajdonosok kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

Magyarországon egyébiránt mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó van.

Ha maradt még benned kérdés a gépjárműadó befizetésével kapcsolatban, akkor nézd meg alábbi videónkat: