2022. február 16. | 12:28

A hagyományos fizetési módot előnyben részesítő adózók ezentúl a mobiltelefonjuk segítségével is igényelhetnek maguknak csekket.

2022. február 15-től már SMS-ben is kérvényezhetnek maguknak kézpénzátutalási megbízást (csekket) azok a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett magánszemélyek, akik utalás helyett inkább hagyományos módon fizetnék be a gépjárműadójukat - számolt be a fejleményről a Napi.hu.

telefon a kézben

A meg nem kapott vagy elhagyott csekkeket eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, a NAV ügyfélszolgálatain személyesen vagy telefonon keresztül lehetett pótolni, ezt egészíti ki ezentúl az SMS-ben benyújtott igénylési mód, amely a következőképpen működik:

  • Küldd el SMS-ben a CSEKK szót és az adóazonosító jeledet a 06-30-344-43-04-es telefonszámra!
  • Pontos formátum: CSEKK[szóköz]adóazonosító jel
  • Példa: CSEKK 1234567890

Ha szeretnéd használni gépjárműadó kalkulátorunkat, regisztrálj be a Carnotie-ba és kattints a kalkulátorok menüpontra!

Az új csekk az igénylő személy adóhivatalnál nyilvántartott levelezési címére, hiányában tartózkodási helyére, hiányában a hivatalos lakcímére érkezik. Amennyiben valakinek egyáltalán nincs a NAV-nál bejelentett címe, nem tud élni az új szolgáltatás adta lehetőséggel. A gépjárműadóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, köztük a 2022-es változásokat ebben a cikkben szedtük össze.