Ne szombaton mosd a kocsid: sáros eső közeleg

Tóth Balázs
Közzétéve:
2021-02-05, 21:10

Tőlünk nyugatra piros hó is eshet.

Afrika irányából szaharai eredetű homok érkezésére lehet számítani Európa több országában - írja az Időkép.hu előrejelzése. Ez az időjósok állítása szeint a magasban uralkodó erőteljes délnyugati áramlásnak lesz köszönhető.

A modellek szerint az áramlatok Nyugat-Európát érintik először, így Spanyolországban, Franciaország keleti részén, Észak-Olaszországban, Svájcban, Németország számos tartományában, Csehországban és Lengyelország déli tájain kell sivatagi homok megjelenésére számítani a magasból. Szombat estétől Magyarország sem ússza meg, a környező országok közül pedig Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Szlovákiában kell e jelenségre számítani.

Idehaza vasárnap lehet csapadékra számítani, az Időkép szerint ennek halmazállapota sáros eső lesz. Mindez azt jelenti, hogy a tereptárgyak felületére barnás-sárgás vízcseppek hullanak, így amelyik autó nincs éppen garázsban, az alaposan beszennyeződhet.

Bár az ország jelentős részén éjszaka is fagypont fölött lesz a hőmérséklet a hétvégén, az Északi-középhegységben ónos esőre számítanak a szakemberek. A Magyarországtól nyugatra, északnyugatra és északra fekvő tájakon havazást valószínűsítenek, ám a megszokott fehér színű hótakaró helyett a szaharai homok miatt, barnás-sárgás vagy akár pirosas árnyalatú hópelyhek formájában érkezhet az égi áldás.

Ha teheted, tartsd garázsban az autód a hétvége folyamán, vagy ha ez nem megoldható, próbálj meg fedett helyre állni vele. Az autómosást pedig mindenképpen halaszd legalább hétfőre!

Kapcsolódó írások

Nyakunkon a nyár, az ítéletidő komoly károkat okozhat szeretett autódon. IS.
2019. május 30.
Egy ideje rendkívüli időjárás tombol, nem csak hazánkban, világszerte. Az elmúlt napokban jó néhányan tanúi lehettek az esetnek, amikor Nagybányán leszakadt az ég, a darabokban hulló jég pedig nem csak épületeket, de autókat is csúnyán megrongált
Hogyan mosd az autód?
2017. július 10.
Tombol a nyár, az önkiszolgáló kézi mosók előtt pedig kígyóznak a sorok. Boldog-boldogtalan mossa a port-koszt az autójáról, de sokan nem is gondolnak arra, mekkora kárt tehetnek a fényezésben.

További hírek