Negyedével csökkenti gyártási kapacitását a Jaguar-Land Rover

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-03-01, 13:01

A döntés összhangban van az elektromos autózásra történő áttéréssel.

Az Automotive News jelentése szerint a Jaguar Land Rover (JLR) a mostantól számított öt éven belül 25 százalékkal csökkenti gyártási kapacitását. 

A gyártással kapcsolatos downsizing olyan projekteket érint, amelyeket az autógyártók nem fejeznek be, ide értendő az a modell, ami a korábbi tervek szerint a Jaguar XJ-t váltotta volna a termékpalettán. A termelés átszervezése összhangban van az elektromos autózásra történő áttéréssel, ne feledjük, hogy a JRL pár napja jelentette be, hogy a Jaguar 2025-től teljesen elektromos luxusmárkává válik, attól kezdve a nagymacska elhalkul. A JLR nagyban gondolkodik, ezt jelzi, hogy 2,5 milliárd angol fontot szán azoknak a platformoknak a kifejlesztésére és legyártására, melyekre alapvető szükség van ahhoz, hogy valaki tisztán elektromos modelleket tudjon előállítani.

Jaguar XE oldalról fotózva

Az már korábban kiderült, hogy a villanyosítási átmenet biztosításához a Jaguar Land Rover három architektúrát fog használni, ezekből kettőt dedikáltan a Land Rover kap, az új tisztán elektromos BEV-platform pedig kizárólag a Jaguar számára lesz elérhető.

A termelési kapacitás csökkentése nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagy leépítések lesznek a vállalatnál, a JLR megígérte, hogy megtartja az üzemeit és összeszerelő létéseítményeit az Egyesült Királyságban és azon kívül is. A gyártósorok viszont átalakulnak, ezzel jár a villanyosodás.

Kapcsolódó írások

Jaguar I-Pace oldalról
2021. február 15.
Ez most már hivatalos.
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?

További hírek