A Jaguar Land Rover vezérigazgatója, Thierry Bollore hétfőn bejelentette, hogy a Tata Motors tulajdonában lévő brit cég azt tűzte ki céljául, hogy 2039-re zéró széndioxid-kibocsátású vállalkozássá váljon. Ennek érdekében pedig utat nyitnak az autóiparban manapság teret nyerő villanyosítási trendnek.

Jaguar I-Pace oldalról

Bollore azt állítja, hogy az évtized végére az összes Jaguar és Land Rover modell esetében elérhetők lesznek a tisztán elektromos kivitelek. Előbbi, vagyis a Jaguar konkrétan teljesen elektromos luxusmárkává válik 2025-től a tervek szerint. Az is elhangzott, hogy a Land Rover a következő pár évben hat tisztán elektromos járműváltozatot dob piacra, az első teljesen elektromos Land Rover érkezése 2024-ben várható.

A Jaguar és a Land Rover emblémája egy képen

A villanyosítási átmenet biztosításához a Jaguar Land Rover három architektúrát fog használni, ezekből kettőt dedikáltan a Land Rover kap, az új tisztán elektromos BEV-platform pedig kizárólag a Jaguar számára lesz elérhető. Bollore elmondta, hogy a JLR az alapvető gyártóüzemeiből egyet sem tervez bezárni, és kijelentette, hogy a cég megtartja az üzemeit és összeszerelő létéseítményeit az Egyesült Királyságban és azon kívül is. A Jaguar Land Rover nem állítja le a már meglévő modellek gyártását, a mostani dötés tehát nem érinti a már piacon lévő termékek sorsát.

Jaguar modell összeszerelés közben

A Jaguar esetében már a mostani évtized végén az a cél, hogy az eladások 100 százalékát az elektromos járművek tegyék ki, a Land Rover esetében ez az arány 60 százalékban van meghatározva ugyanerre az időszakra vonatkoztatva. Bollore megerősítette, hogy a JLR 2026-ig fokozatosan megszünteti a dízelmotorok gyártását, közben pedig jelentős energiát fektet a hidrogén-üzemanyagcellás technológia fejlesztésére.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!