2023. szeptember 10. | 09:21

Egy friss kutatás szerint a magyar főváros az első tízben sincs a listán.

Számos tényezőt kell figyelembe vennünk, amikor úticélt választunk. Az egyik kevésbé érdekes adat a turisták számára a légszennyezettség mértéke, főleg abban az esetben, ha csak egy pár napos városnézésről van szó.

A szakemberek szerint egy erősen szennyezett helyen akár rövid idő alatt egészségkárosodást szenvedhetünk, különösen a tüdő és a szív szerepel a veszélyeztetett szervek között. A WHO egy friss kutatásának eredményei alapján kiderült, mely városokban a legrosszabbak a légszennyezettségi mutatók Európában.

A lista első helyén az olasz Milánó városa található, ahol a szennyezettségi 19,7 mikrogramm/köbméter, ez a biztonságos határérték közel négyszeresének felel meg. Ami azt illeti, az első ötben csak olyan településeket találunk, ahol az mutató a küszöb dupláját is meghaladja.

13,6-os mutatóval Athén foglalja el a táblázat második helyét. A görög fővárost sorrendben Prága, Barcelona és Berlin követi. A tízes listára Róma, Párizs, Brüsszel, Hamburg és Amszterdam kerültek fel.

Némi meglepetésre a 9,6 millió lakossal rendelkező London nincs a levegő minősége szempontjából kritikus városok között, ahogy Budapest sem került be az első tízbe. Ami a globális mutatókat illeti, a Pakisztánban lévő Lahor a világelső, az élmezőnyben kínai és indiai városokat találunk.

Minden év szeptember 22-én tartják az úgynevezett autómentes napot, ilyenkor általában ingyen, vagy rendkívül kedvezményes áron lehet igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket. A kezdeményezés célja egyértelműen a légszennyezés csökkentése, valamint a magyar fővárost is gyakran sújtó forgalmi dugók visszaszorítása.

Számos európai város autómentes zónák kialakításával próbál tenni a helyzet javítása érdekében. Budapesten egyre több szakaszon építenek kerékpársávokat, ám az autósok visszajelzései alapján ezek inkább hátráltatják a forgalmat, és még több bosszúságot okoznak. Korábban lehetett hallani egy esetleges dugódíj bevezetéséről, ám az erről szóló hivatalos döntés egyelőre még nem született meg.

Gfed / Getty Images