22 colos, szénszálas felniket kap a Bentley Bentayga, közölte az autógyártó. A Bentley szerint ennél nagyobb szériagyártású szénszálas keréktárcsák jelen pillanatban nem léteznek a világon, ezek a felnik csak és kizárólag a Bentayga számára lesznek elérhetőek.

Bentley Bentayga

Szénszálas felni

A Mulliner a Bucci Composites nevű céggel együttműködve hozta létre a kerekeket, a tervezési és tesztelési folyamat öt éven keresztül zajlott. Az első Bentayga is öt évvel ezelőtt jelent meg az utakon, valószínű tehát, hogy ez a projekt a luxusterepjáró piacra dobásakor vette kezdetét. A kerekek átmentek a TÜV tesztelésen és tanúsításon, ami nagy dolog, mert nem egyszerű egy ekkora behemótra 22 colos felniket varázsolni.

Szénszálas felni

A Bentley elmondása szerint a kerekek előállítása során alkalmazott eljárásnak köszönhetően a „kerékkidurranás" is elkerülhető súlyos ütközések esetén. A különböző TÜV-tesztek során a túlfújt abroncsoktól kezdve a kátyúkon és macskaköveken át a „megengedett határértékeket meghaladó, túlzott nyomatékvizsgálatokig” mindent szimuláltak. A vizsgálatok egy részére a legendás Nürburgringen került sor.

Szénszálas felni

Milyen előnyei vannak a szénszálas kerekeknek egy olyan nagyméretű járművön, mint a Bentayga? Először is, a szénszálas kerékkel kerekenként 6 kilogrammot lehet megtakarítani, vagyis összességében 24 kilogrammal lesz könnyebb a méretes SUV. A Bentley emellett kiemeli a felnik szilárdságát és merevségét, ami stabilabb vezethetőséget eredményez. A Bentley-vásárlók túlnyomó többsége várhatóan a különleges kerekeket választja majd, szimplán azért, mert tudják, hogy azok különlegesek, és másoknak nem lehet. Hogy mennyibe kerülnek a kerekek, azt éppenséggel nem tudni, de azt megerősítette a gyártó, hogy 2021 végétől lesznek megrendelhetők a Mullineren keresztül.