Szombat este a parkolást megkönnyítő intézkedésekről írt alá kormányrendeletet Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. Erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A rendelet értelmében a lakott területen belül található, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és a nem zárt felszíni parkoló ingyenesen igénybevehető este 19:00-tól másnap 7:00-ig. Az üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni ebben az idősávban a díjmentes parkolást. Fontos hangsúlyozni, hogy a mai napon ez a rendelet még nem érvényes, csak november 23-ától.

Orbán Viktor kezdeményezte továbbá, hogy a kötlségvetési szervek és az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói mindenki számára legyenek ingyenesek este 19:00 és reggel 7:00 között. A határozat szerint az önkormányzatoknak saját hatáskörükben kell rendelkeznie az önkormányzat parkolóinak díjmentessé tételéről a szóban forgó idősávban, csakúgy, mint az önkormányat tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak megnyitásáról a lakosság számára.

A polgármestereknek 48 órájuk lesz hétfőtől számítva, hogy tájékoztassák a településük lakóit erről a döntésről.

Érdemes figyelni a polgármesterek Facebook oldalát, hiszen sokan ott teszik közzé az ilyen jellegű közleményeket. Erősen javasolt a polgármesterek posztjainál a kommenteket is átbogarászni, mert bármilyen abszurdnak is tűnik, Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András 2020. november 12-én a saját posztja alatt, hozzászólás formájában egészítette ki a közterületi maszkviseléssel kapcsolatos intézkedéseket.