Hétfőn az ellenzéki politikusoknak lehetőségük volt arra, hogy azonnali kérdéseket tegyenek fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a Parlamentben. Az Országgyűlés plenáris ülésén a jobbikos Dudás Róbert arra volt kíváncsi, hogy a kormány hajlandó-e befagyasztani az üzemanyagárakat.

Magyarországon az utóbbi hetekben rendkívüli módon megdrágult a tankolás, mivel a nyersolaj ára kilőtt, közben pedig a forint sokat romlott a dollárral szemben (és akkor a jövedéki adóról és az arra rápakolt áfáról még nem is beszéltünk). Szerdától már a 95-ös benzin átlagára is átlépi az 500 forintos lélektani határt, ami sok embert spórolásra késztethet.


Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az árbefagyasztás nem véletlenül merült fel opcióként, a horvát kormány ugyanis már meglépte ezt a döntést, mert sokan elkezdtek átjárni Boszniába tankolni, ott ugyanis még valamennyivel kevesebbet kell fizetni a benzinért és a gázolajért. Orbán Viktor válaszában megismételte azt, amit múlt hét csütörtökön már Gulyás Gergely is elmondott, miszerint a magyar modell úgy működik, hogy magasabb benzinárnál mérséklődik a jövedéki adó. Ez már meg is történt, ám ez csak átmenetileg nyújt megoldást, ismerte el a miniszterelnök.

Orbán az árbefagyasztást kockázatos lépésnek tartja, mivel meglátása szerint onnan nagyon nehéz visszajönni, és lehet, hogy több kárt okoz, mint hasznot. Ugyanakkor nem is zárkózott el teljesen az ötlettől, nem kizárt, hogy végül ehhez a megoldáshoz folyamodnak. A kormányfő hozzátette, folyamatosan vizsgálják a helyzetet, ám úgy véli, bérfejlesztéssel lehetne könnyíteni a munkába járó emberek életén.

Dudás a válaszra adott reakciójában a jövedéki adó további csökkentését és a benzin árának befagyasztását kérte és felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány korábban is ezeket az eszközöket helyezte kilátásba hasonló esetben. Orbán erre azt felelte, hogy ugyanarra a srófra jár az agyuk, ugyanakkor higgadt cselekvésre szólított fel. Egyébként pedig ebben a kérdésben is nyitott bármilyen javaslatra az ellenzék részéről, ezzel zárta rövid mondandóját a Fidesz elnöke.