2023. október 26. | 07:15

Egyszerre marad emlékezetes és nevelő célú az ügyetlenül vagy szabályokra fittyet hányva parkoló sofőrök autóin hagyott ajándék.

Úgy tűnik, komolyan gondolja a nevében foglalt kijelentést A járda a gyalogosoké nevű civil csoport. Nemrég ugyanis kellemetlen meglepetés várta az autójukat ügyetlenül vagy szabálytalanul leparkolókat.

A csoport ugyanis figyelemfelkeltő matricákat ragasztgatott a helytelenül álló autók szélvédőjére Újlipótvárosban. Sok dolguk lehetett, ugyanis saját felmérésük alapján a parkoló járművek 40%-a lógott túl a számukra kijelölt helyen.

A cél egyszerű: szeretnék, hogy a zsúfolt belvárosi utcákon csak annyi helyet foglaljanak el az autósok, amennyit számukra biztosít a felfestés. Ennek érdekében frappáns, de ragaszkodó megoldást választottak azoknak, akik nem a szabályoknak megfelelően várakoztak.

Egy katicás színező adja a matrica alapját, amelyhez a következő szöveg társul: „Nem sikerül a vonalon belül maradnod? Gyakorolj ezen a katicás színezőn, hátha belejössz! Legközelebb pedig úgy állj, hogy ne lógj túl a fehér vonalon a parkolásnál.” Az ajándék alján elérhetőséget is hagytak, mert kíváncsiak voltak a reakciókra.

Természetesen nem mindenkinek tetszett a meglepetés, ugyanis a csoport közlésével ellentétben a matrica nem távolítható el könnyen - például körömmel -, hanem némi segítség - penge és akár sebbenzin - szükséges a leszedéshez. Akiknél ilyesmi eszközök nem voltak, azok egy része feljelentéssel fenyegetőzött rongálás miatt, ám a rendőrség tájékoztatása szerint ez nem minősül anyagi károkozásnak, így rongálásnak sem. Ennek ellenére ha az autós nem tudja helyben leszedni, korlátozza a kilátásban, amely balesetveszélyes. 

A napokban Kern András került célkeresztbe, miután már nem először állt meg Toyota GT86 sportautójával a járdán – ő nem csak túllógott a felfestésen. Persze Győzike sem biztos, hogy megússza egy számára semmit jelentő kis pénzbírsággal legközelebb, ha szabálytalanul parkol Terézvárosban.

A csoport jelezte, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen megmozdulásuk, ám a következő helyet és időt nem árulták el, legyen meglepetés azok számára, akik nem tudnak a vonalon belül maradni. Te mit csinálnál egy ilyen matricával a szélvédődön?

Depositphotos