2019. május 09. | 14:31

2019 első negyedévében 3,5 százalékkal több használt gépjármű érkezett az országba, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában

Tovább növekedett a használtautók importja az első három hónapban, a behozott gépjárművek 61 százaléka 10 évnél idősebb volt – derül ki a Das WeltAuto MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A Datahouse információi alapján január eleje és március vége között összesen 39 336 használt gépkocsit hoztak be az országba, ez 3,5 százalékkal több a 2018-as év első negyedévében regisztráltnál. A teljes tavalyi évben külföldről behozott 158 790 használt jármű 2,2 százalékos növekedést produkált az előző évihez képest. Az év második felében az addigi, 2012-es év óta tartó intenzív növekedés, vagyis a használtautók forgalomba helyezése visszaszorult.

A kereskedők úgy kalkuláltak, hogy az idei évben mérséklődni fog a használtautók behozatala, valamint remélték, hogy ezek közt kevés lesz az olyan, mely rossz állapotban van, vagy előélete ismeretlen. A közleményben az első negyedév adatait szemügyre véve megállapítható, hogy az öt évnél fiatalabb járművek behozatalának aránya mindössze 18 százalék volt, emellett viszont közel 800 darab Magyarországra érkezett autó képviselte a 20 év fölötti kort.

A magyar vevők a külföldi autópiac kínálatában többnyire az alsó-középkategóriás modellek iránt fejezték ki érdeklődésüket, ezekből 10 405 modell került behozatalra. Felső-középkategóriás típusból 6 929-et importáltak, míg egyterűekből 6 667-et. Egészen eddig a luxusautók is keresettek voltak a 2019-es évben, immáron 270 érkezett belőlük az országba. Ezek közt 31 darab Tesla, 4 Bentley, 3 Ferrari és 2 Lamborghini szerepelt.

A Das WeltAuto a Volkswagen-konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, országszerte 28 értékesítőhellyel rendelkezik. A vállalat korábban még a használtautó-import zuhanásával kalkulált, mindezt pedig a 2018 augusztusában történt visszaeséssel támasztotta alá a márkaigazgató. Az import visszaesését ugyanakkor részben pozitív időszakként is meg lehet élni, hiszen ezzel minimálisabb az esély a fent említett ismeretlen előéletű autók Magyarországra kerülésére, így kevesebb vásárló ütheti meg a bokáját!