péntek - 2022. december 02.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Porsche egyre szélesebb körben használja a mesterséges intelligenciát

2021. október 28. | 12:22

Az alkatrészek tesztelése mellett már a pénzügyi osztály munkáját is az AI segíti.

A legtöbb iparágban egyre elterjedtebbé válik a mesterséges intelligencia használata, olyannyira, hogy a Porsche nemrég elindította a Forecast Accounting Support Technology (FAST) névre keresztelt projektjét. Ennek keretein belül a német sportautó-gyártó pénzügyi osztályán dolgozó auditorok munkáját már a mesterséges intelligencia segíti.

A Porsche elsősorban a számviteli előkészítésben alkalmazza az AI-t, ahol a technológia a számla tartalma és az ügyfelek adatai alapján képes automatikusan számlafelosztási javaslatot készíteni. Ezzel lényegesen gyorsabban dolgozhatók fel a számlák, és elkerülhető a beviteli hibák kockázata is. A Porsche kiemelte, hogy a rendszer az esetek 86 százalékában helyesen végzi el a feladatot, és mivel képes önállóan tanulni, a pontossága a jövőben egyre csak javulni fog.

Szintén a mesterséges intelligenciát használják arra, hogy meghatározzák, hová is kell küldeni egy adott számlát jóváhagyásra. Ebben az esetben a technológia a legvalószínűbb címzettet ajánlja a korábbi adatok és a jelenlegi számla információi alapján. Ennek köszönhetően a könyvelőknek nem kell egyesével, manuálisan bevinni a rendszerbe a különböző információkat és a stuttgarti cég szerint az AI előrejelzései az esetek 95 százalékában helytállóak.

Nem ez az első alkalom, hogy a Porsche mesterséges intelligenciát használ. 2020 végén olyan mély tanulási módszereket kezdett alkalmazni, amelyek képesek érzékelni a különféle zajokat a jármű egyes alkatrészeinek tesztelése során. A mesterséges intelligencia olyan teszthelyzetekben is használható, ahol a különböző akusztikai hatások megnehezítik az ember számára az adatok elemzését.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!