Ráírják a mekis zacskókra a megrendelők rendszámát?

Közzétéve:
2019-12-09, 13:44

Brit termelők szerint ez segítene az útszéli szemetelés visszaszorításában.

Társszerző: Hajdu Balázs

A brit gazdáknak elegük van az autósok által elkövetett szemetelésből, ezért szeretnék elérni, hogy az elviteles ételhordozó zacskókra írják rá a rendszámot. A termelők állításuk szerint napi szinten órákat töltenek a hulladék eltávolításával. Javaslatuk lényege, hogy a szemetelők azonosíthatók legyenek, ettől pedig a szemetelés visszaszorítását remélik.

Az elviteles csomagolás veszélyt jelent az állatállományra, valamint a vadvilágra is – nem mellékesen pedig förtelmes látványt nyújtanak a szerteszét heverő zacskók és műanyagpoharak.

„A mi farmunkon minden nap össze kell szedni a szemetet, pedig nem is egy főútvonal mellett található. Nagyon veszélyes dolog ez, az állatok súlyosan megfertőződhetnek a szeméttől. Nálunk egyelőre nem történt semmi komoly, ám számos olyan esetről hallottam, aminek nem szabadna megtörténnie. Az elviteles csomagolásra rá kellene írni az autók rendszámát. Az UV nyomtatás jó megoldás lenne, így a sofőrök nem tudnák eltávolítani a jelzést. Ha ez megvalósulna, az emberek nem szemetelnének ennyit. 2019-et írunk, használjuk jó célra a fejlett technológiát”, mondta Tom Martin, egy Cambridgeshireben élő termelő a The Telegraph című lapnak.

Egy kenti gazda egyetértett Tom Martinnal.

„Körülbelül 4 kilométerre élünk egy gyorsétteremtől, ha bevezetnék a rendszámos azonosítást, akkor nem kellene annyi szemetet összeszednem a földemről” - mondta Verity Garrett.

McDonalds étel után maradt szemét

Az angol és walesi gazdák érdekvédelmi szervezete, az NFU alelnöke, Stuart Roberts tovább fűzte a gondolatot.

„Statisztikáink szerint az elmúlt évben több mint 1 millió alkalommal dobtak ki autókból különböző szemetet. A helyzet kezelhetetlenné vált. A szemetelés egyrészt törvénybe ütközik, másrészt pedig a környezetre is negatív hatást gyakorol, hiszen veszélyeztetheti az állatvilágot. A jövő kormányának kiemelet figyelmet kell fordítani a problémára, ugyanis ezt a szemetet nem a gazdáknak kellene takarítaniuk” - tette hozzá Stuart Roberts.

Az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc, a McDonald’s szóvivője is megszólalt az ügyben.

„Nagyon komolyan vesszük a társadalmi felelősségvállalást. Mi csomagolóanyagot, és nem szemetet gyártunk. A csomagolásunk 80%-a újrahasznosítható, amihez világos és egyértelmű utasítást adunk. Minden vevőnk olvashatja az éttermeink parkolójában lévő felhívásokat, melyek a felelősségteljes hulladékkezelésre emlékeztetik őket. Napi szinten végzünk szemétgyűjtő őrjáratokat, és összetakarítjuk felelőtlen vásárlóink után a szemetet. Országszerte együttműködünk döntéshozó szervezetekkel, és egy átfogó stratégia kidolgozásának létrehozásán munkálkodunk.”

A megoldás magyarországi bevezetése is megfontolandó lehet, hiszen a gyorséttermek közvetlen környezetében idehaza is rengeteg az elvihető ételek után maradó szemét. Ugyanakkor az is igaz, egy ilyen rendelet felvetne néhány kérdést. Mi van akkor, ha valaki szánt szándékkal cincálja ki a kukák tartalmát?

Akárhogy is lesz, tehetsz te is a környezetedért, december 17-én az Alapjárat csapatával közösen tisztíthatod meg a főváros egy darabját!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További hírek