hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Red Bull Air Race: A főváros kidobta, Zamárdi befogadta, de most ott tiltakoznak ellene

2019. március 20. | 17:20

Ismét tiltakoznak a Red Bull Air Race ellen, ezúttal Zamárdi lakosai

Januárban még úgy tűnt, hogy idén is ellátogat a Red Bull Air Race Budapest szívébe, azonban február elején azonban arról szóltak a hírek, hogy Tarlós István nem adta meg az engedélyt a verseny szervezőinek. A főpolgármester egyébként javasolt alternatívákat a szervezőknek a helyszínnel kapcsolatban, lehetséges opcióként szerepelt a Duna-kanyar vagy a Balaton környéke.

Március elsején a széria hivatalos weboldalán felröppent a hír, hogy Zamárdi befogadná a légi show-t. Az akkori álláspont szerint a somogy megyei kisváros felett rendezték volna a magyarországi futamot július 13-14-én a Balaton Sound után egy héttel. Akkor mindenki nagyon optimista volt és úgy látszott, hogy megoldódik a dolog.

Most azonban a Nők a Balatonért Egyesület közleményt adott ki, amelyben kifejezik aggályaikat a parádéval kapcsolatban.

Korábban a zöld ombudsman a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította:

"A környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze" - erre, a korábbi ítéletre hivatkozik a NABE.

Valamint a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletét vették most elő, amely így szól:

"Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők. Vagyis se a bevétel, se az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében."

Az érvek és ellenérvek mellett arra is kitérnek, hogy nemcsak Zamárdiban, de a Balaton környékén is hatalmas lesz a zaj, s nemcsak a verseny idején, hanem már előtte, az edzések és az építési munkálatok ideje alatt is. A verseny előre nem látható levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud megtisztulni úgy, mint a Duna.

Számtalan kérdésre nem kapott még választ az egyesület és amíg azokra nem kapnak érdemi választ a hatóságoktól addig az egyetlen lehetséges jogkövető magatartást követik, amely a légiparádé elleni tiltakozás. Továbbá remélik, hogy a szervezők és a hatóságok a Balaton védelmének és turizmusának érdekeit szem előtt tartva döntenek majd.

Forrás:

Fotók:

  • Háfra Zsolt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!