„A budapesti lakosság észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével Tarlós István főpolgármester – Láng Zsolt bizottsági elnökkel egyetértésben – tájékoztatta a Red Bull Air Race szervezőit, hogy a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a Főváros nem tudja az engedélyeket kiadni az ez év júliusra tervezett eseményre” - olvasható Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A főpolgármester egyébként javasolt alternatívákat a szervezőknek a helyszínnel kapcsolatban. Opció lehet a Duna-kanyar vagy valamelyik nagyobb magyarországi tó környéke.

A Red Bull Air Race 2004-ben látogatott először Magyarországra és azóta a Formula 1-hez, a Túraautó-világkupához és a Kamion Európa-bajnoksághoz hasonlóan hatalmas népszerűségnek örvend a magyarok körében. Azonban 2018 nyarán bizonytalanná vált a széria budapesti állomásának jövője, annak ellenére, hogy az évek alatt az egyik legstabilabb állomása lett a szériának és a pilóták is szerették, mert különleges és Európa egyik legszebb helyén alakították ki a pályát. Csupán a 2014-es naptárból maradt ki az ország, így a tavalyi volt a tizenkettedik verseny a Duna felett.

Azonban minden érmének két oldala van, így ennek is. A népszerűség, a látvány, a sebesség és a csillogás van az egyik lapon, míg lakossági panaszok, hetekig tartó forgalomkorlátozások és útlezárások olvashatók a bizonyos másik oldalon.

2018-ban nevetségesen alacsony összegért kapták meg a szervezők a köztereket nagyon hosszú időre. Szokásos módon kicsit korábban kezdődtek az építési munkálatok, amelyek belógtak az iskolaidőszak végébe és majdnem egész júniusra lezárták a Bem rakpartot, ami komoly gondokat okozott a közlekedésben.

Én tavaly jutottam el először a Red Bull Air Race világbajnoki futamára fotósként, és egy rossz szavam nem lehet, mert színvonalas és érdekes volt. Az előző években is szerettem volna részese lenni a rendezvénynek, de mindig ütközött egy másik programmal. Úgy látszik, éppen időben szántam rá magam.

Csupán egy valami bosszantott, mégpedig, hogy a sajtó munkatársait folyamatosan vitték ki a reptérre egy erre kijelölt busszal, viszont a versenyzők hangárjaihoz nem lehetett közel kerülni, mert csak a kijelölt egy órában volt arra mód. Szeretek én utazni, meg a társaság is jó volt, csak lemaradtunk egy-két dologról ez idő alatt...

A főpolgármesterségért Puzsér Róbert is indul Sétáló Budapest nevű koncepciójával, amelyről az Alapjárat szerkesztőségében mesélt egy interjú keretein belül.

Fotók:

  • Háfra Zsolt