A régi MINI-ből előbb készül villanyos verzió, mint az újból

Közzétéve:
2019-02-15, 11:36

Egy brit vállalat restaurálás közben alakítja elektromossá a klasszikus kisautókat

Habár nemsokára megérkezik a jelenleg futó, harmadik modern MINI generációból is a teljesen elektromos verzió, ezt megelőzően azonban a nagy-britanniai Swindonban egy helyi cég a már húsz éve nem gyártott klasszikus MINI-ből készít teljesen elektromos verziókat. Fantasztikus egyvelege ez az időtálló formatervnek és a modern technológiának.

Swind E Classic MINI oldalról

A főleg városi ingázásra alkalmas elektromos kisautó hatótávja 200 kilométer, utcai gyorstöltővel pedig két óra alatt feltölthető az akkucsomagja. A vállalat villámtöltésre is alkalmassá teszi az autókat, melyek az elektromos átalakítás előtt egy teljes felújításon esnek át. A londoni Classic Car Show-n mutatták be a Swind E Classic MINI névre keresztelt járművet, melyben egy 24 kilowattórás akkucsomag lapul, az elektromotor pedig 108 lóerőt teljesít benne. Ezzel a hajtással 130 km/óra lett a végsebesség, amely az esetek 95 százalékában mindenre elegendő.

Túl azon, hogy a belsőégésű motor elhagyásával javult az autó súlyelosztása (az eddigi 68:32-ről 57:43-ra módosult az első és a hátsó tengelyek közti arány), a benzintank kiszedésével a csomagtér is nagyobb lett. A beszerelt akkumulátoroknak köszönhetően stabilabb lett a MINI, azt pedig egészen elképesztő egy ilyen idős autóról leírni, hogy nulla a helyi emissziója. A prototípussal 16 000 kilométer tesztutat hajtottak végre, az elektromotor és az akkumulátorok beépítése mellett a futóművet is módosították, továbbá nagyobb hatásfokú fékeket szereltek be.

Swind E Classic MINI hátulról

Ha már belefogtak a modernizálásba, nem álltak meg a hajtáslánc átalakításánál, hiszen a belteret is 2019-hez igazították. Tettek bele navigációt, USB csatlakozót és fűthető bőrüléseket is többek közt. A swindoni gyártó egyelőre 100 elektromos MINI legyártását tervezi, az autók indulóára elég borsos, hiszen 79 ezer fontot (28,5 millió forint) kell leszurkolnia annak, aki ilyennel szeretne furikázni.

Annak sem kell aggódnia, akinek nincs ennyi pénze, hiszen a BMW által tulajdonolt MINI is hamarosan piacra dobja a 2019-es modell tisztán elektromos kivitelét, melyben a hírek szerint egy 42 kilowattórás akkucsomag kap helyet, hatótávja pedig 320 km körül lesz. Persze azt meg kell jegyezni, hogy ez a modern külső nem ugyan azt a hangulatot hordozza, mint az a MINI, melyet Rowan Atkinson is hajtott.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
1977 Austin Mini 600 lóerővel
2019. július 13.
Hát tényleg nem! A 600 lóerősre tuningolt Austin Mini egészen más élményt nyújt, mint az eredeti 34 lovas verzió.
DS X E-Tense tanulmányautó oldalról
2018. október 01.
Négy modell világpremierjét is az őszi autó kiállításra időzítették a franciák
1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.