Hamarosan elérhető lesz az a telefonos applikáció, melynek segítségével jutalompontokat gyűjthetnek a sebességhatárokat betartó autósok.

A közúti közlekedési előéleti pontrendszer már két évtizede velünk van, a járművezetők büntetőpont-rendszernek is hívják. A jelenlegi jogszabály szerint hat hónapra bevonják annak a személynek a jogosítványát, aki összegyűjt 18 „büntetőpontot”. A rendőrség viszont úgy gondolkodik, hogy a magyar közlekedési morálon talán úgy is lehet javítani, ha jutalmaz is.

Várhatóan augusztus elején válik elérhetővé az OBBPoint nevű telefonos applikáció, az alkalmazást használó felhasználók akkor jutnak pontokhoz, ha betartják a magyar utakon érvényben lévő sebességhatárokat. A Közlekedéstudományi Intézet úgy tudja, hogy ilyenfajta hűségpont-rendszert még sehol a világon nem vezettek be.

Az applikáció folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPointot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem hajtott gyorsan, akkor jutalompontokhoz jut. A szoftver azt is tudja, mely szakaszokon vannak átmeneti forgalmi korlátozások, és nem tekinti szabálysértésnek azt sem, ha előzés során a sofőr kis mértékben és rövid ideig átlépi a sebességhatárt.

Az OBBPoint Androidra és iOS-re is elérhető lesz. A felhasználói nevünk és e-mail címünk megadása után máris futtathatjuk a programot, amely a kikapcsolásáig pontokat ír jóvá nekünk, abban az esetben, ha nem száguldozunk. A volán mögött ülő mellett az autóban utazó gyerekek vagy a sofőr mellett helyet foglaló másik felnőtt is gyűjthet pontokat.

„Az elképzeléseink szerint az OBBPoint-okat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani. Ez azt jelenti, hogy a gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő. Sok minden még attól is függ, hogy a programot támogató szponzorok milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel. Idővel a tét is egyre inkább nőhet, a tervek szerint a regisztrált játékosok rendfokozatokat kapnak és az azonos rendfokozatúak között a későbbiekben majd külön ajándékokat sorsolnak ki. Ebben a játékban már akár értékes telefont vagy akár egy autót is lehet majd nyerni a későbbiekben” – nyilatkozta Berzai Zsolt alezredes.

A rendőrség tájékoztatása szerint attól nem kell tartani, hogy az applikáció a gyorshajtásokat is feljegyzi, illetve bünteti, Berzai azt mondta, hogy erre nem alkalmas a rendszer, de nincs is ilyen szándék a hatóság részéről.

Az ugyanakkor benne van a pakliban, hogy az applikáció visszajelzései alapján kibővítik a sebességmérésre javasolt útszakaszok listáját. Emellett a rendőrség annak is utánajár majd, ha valahol a nagy forgalom ellenére senki, vagy csak gyanúsan kevesen használják majd az applikációt, avagy épp azon a szakaszon kapcsolják ki tömegesen azt.