Sávtartó ággyal rukkolt elő a Ford

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-02-15, 17:51

Az autóipari csúcstechnológiával felszerelt ágy mindenkit a "saját térfelén" tart

Ha voltál már falumúzeumban, akkor esélyes, hogy láttál olyan szobát, amelyben két ágy volt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott ház lakói nem kedvelték egymást, egyszerűen régen az volt a szokás, hogy a párok külön ágyban aludtak.

Ma már azonban inkább a romantikus kapcsolatok megromlásának lakmuszpapírja, ha egy pár külön ágyban alszik. A legtöbben franciaágyon alszanak életük társával, ám ennek meg vannak a hátrányai: az egyik legjelentősebb probléma, amikor a másik fél nem csupán az ágy 50%-ára tart igényt.

Ha szeretnéd megosztani partnereddel az ágyad alvás céljából (is), akkor a Ford innovációja minden bizonnyal üdítő hír lesz a számodra. A merész újításairól ismert autógyártó ugyanis "Sávtartó Ágy" kifejlesztésébe vágta fejszéjét, amivel egész éjjel a saját térfelükön tartja a feleket.

sávtartó ágy bevetésen

Az új Ford-modellek többségében megtalálható Sávtartó Asszisztens úgy működik, hogy állandóan monitorozza a kocsi előtti utat, és finom, de érzékelhető kormányzási nyomatékkal segíti a vezetőt, hogy a saját forgalmi sávjában maradjon. Ez nagy segítséget jelent az elbóbiskoló sofőröknek, és azt is megakadályozza, hogy a jármű véletlenül áttérjen egy másik sávba.

Ez a technológia szolgált a "Sávtartó Ágy" ötletének alapjául. Ha egy pár valamelyik tagja elhagyja a territóriumát az éj folyamán, egy futószalag segítségével visszatereli őt oda az eszköz, így történik mindez az egész éjszaka során.

"Együtt alvás közben sokszor a párok egyik felének kevesebb hely jut az ágyban, mint egy kisgyermeknek a saját ágyában. Az emberi lény alvás közben nagyon kiszolgáltatott, ezért arra vagyunk programozva, hogy azonnal felébredjünk, ha ilyenkor valaki vagy valami megérint minket. Amikor az ágyban a társunk áthúzódik a mi oldalunkra, működésbe lép ez az ösztön, és megzavarja az álmunkat, miközben a másik békésen szunyókál. Láttam már kapcsolatokat tönkremenni emiatt - mondta Dr. Neil Stanley független alvásszakértő és a Hogyan aludjunk jól? című könyv szerzője.

sávtartó ágy

A "Sávtartó Ágy" egyelőre még csak prototípus formájában létezik. A Ford előszeretettel ötvözi az autóipari technológiákat a hétköznapi életben használatos tárgyakkal, nemrég az Edge nevű szabadidő-autójukban használt technika mintájára készítettek olyan kennelt, amiben a kutyák a szilvesztert nyugodtan átéjszakázhatják.

"Az autóinkban működő Sávtartó Asszisztenssel a vezetés egyszerűbb és kényelmesebb. Arra gondoltunk, hogy ha ugyanezt az elvet egy ágyban is bemutatjuk, azzal remekül ráirányíthatjuk az autósok figyelmét egy olyan technológiára, amivel eddig még nem számoltak" - nyilatkozta Anthony Ireson, a Ford Európa marketing-kommunikációs igazgatója.

Érdekesség, hogy több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy "Sávtartó Ágy" hiányában jobban járna a kapcsolatban élő emberek negyede, ha egyedül aludna. A kialvatlanság komoly kockázatokkal jár, mivel az otthoni-, a munkahelyi- és az országúti balesetek számának esélyét is növeli.

Te hogy állsz ehhez az innovációhoz? Szívesen kipróbálnád a "Sávtartó Ágyat"?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Ford Sajtóanyag

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek