Semmi giccs, mégis tekintélyt parancsol az Audi A8 L páncélozott változata

Közzétéve:
2020-05-15, 09:02

A súlya pedig: 3875 kg!

A kék villogókat leszámítva ugyanúgy néz ki, mint a többi, átlagos Audi A8 L, viszont ezt VR9-es szintű védett utascellával és üvegfelületekkel látták el, amelyek nagyon komoly követelményeknek is megfelelnek. Ennek viszont ára van, az Audi kiegészítő hardverei és a páncélzat miatt majdnem 4 tonnát nyom. Például telepítettek egy komplett tűzoltó rendszert, amelynek fúvókái az alján, a kerékjárati íveknél, az üzemanyag-tartálynál és a motorháztető alatt is megtalálhatók. A csomagtartóban elhelyezett páncélozott doboz tartalmazza a kommunikációs rendszer elektronikáját és egy további akkumulátort.

Az Audi A8 L Security oldalról

A modellt egy erre a célra kijelölt létesítményben 400 munkaóra alatt tudják felszerelni az összes szükséges extrával. Ezután pedig minden páncélozott járművet biztonsági hatóságok tesztelik, hogy felmérjék, mennyire áll ellen az orvlövészeknek, a kézigránátoknak és a sortűznek. Éles esetben még defektes gumiabroncsokkal is képes elmenekülni, mivel egy rendszer lehetővé teszi az autó számára legfeljebb 80 km megtételét 80 km/órás sebességgel, még így is.

A Páncélozott Audi A8 L belseje

Ha az ajtókat nem lehet a szokásos módon kinyitni, aktiválódik egy fedélzeti pirotechnikai rendszer, amely robbanást idéz elő az ajtó és a karosszéria közötti zsanérok oldására. Továbbá, ha az érzékelők valamilyen gázt vagy magas koncentrációjú szennyező anyagot észlelnek, akkor korlátozott ideig képes egy rendszer friss levegőt juttatni a szellőzőnyílásokon keresztül az utastérbe.

Az Audi A8 L Security nyitott ajtókkal

Ugyan a páncélozott változaton Audi A8 plakett van, a motorháztető alatt az S8 ikerturbós V8-asa található, amely 563 lóerő és 800 Nm nyomaték leadására képes. Ezt a tekintélyes kasztnit pedig 6,3 másodperc alatt juttatja 100 km/órás sebességre, ami 2,5 másodperccel lassabb a szokásos S8-nál a hozzáadott súly miatt. A végsebességét pedig 210 km/órára csökkentették.

Az A8 L Security méltó ellenfele lesz a következő generációs Mercedes S-osztály hasonló kivitelének, amelyet valószínűleg 2021-ben dobnak piacra.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

 Donald Trump elnöki Cadillac limuzinja.
2018. szeptember 26.
A páncélozott járműnek 2017 januárjában kellett volna elkészülnie, ám csúszott a projekt
A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.

További hírek