Sokat szabálytalankodnak az utakon a magyarok

Közzétéve:
2019-05-31, 07:33

A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.

Azok, akiknek jobb a fizetése az átlagnál, gyakrabban telefonálnak szabálytalanul vezetés közben. Parkolás tekintetében a nők fegyelmezettebbek a férfiaknál. A felmérésben résztvevők 96 százaléka nem ül ittasan a volán mögé.

A 30–59 éves korosztály nagy részének változtatnia kellene vezetési szokásain, ugyanis sokan nem tartják be a gyorshajtásra, a vezetés közbeni telefonálásra vagy éppen a parkolásra vonatkozó szabályokat.

A megkérdezettek legnagyobb része szigorúan betartja az ittas vezetésre vonatkozó szabályokat. 91 százalékuk mindig az elsőbbségadási szabályoknak megfelelően közlekedik, és figyelembe veszi a táblák utasításait. Ezenkívül a közlekedési lámpák jelzéseit tartják be a legtöbben. A felmérésből az is kiderül, hogy a gyorshajtást veszik a legkevésbé komolyan az emberek. A megkérdezettek mindössze 33 százaléka ügyel minden esetben a sebességhatárra, ami elkeserítően alacsony arány.

Budapesti forgalom a rakparton

A gyorshajtás büntetésének mértéke 30 - 300 ezer forintig terjed, valamint ha a sebességhatárt átlépő sofőr balesetet okoz, a biztosító mérlegelheti, hogy fizet-e. A megkérdezettek 67 százaléka ritkán vagy gyakrabban hajt gyorsan egy-egy szakaszon.

A 30-as korosztály tart a leginkább a büntetésektől, vagyis ők figyelnek oda leginkább a sebességhatárok betartására. 41 százalékuk mindig betartja a korlátozásokat, a részletes eredményekből kiderül, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező sofőrök között az átlagnál jóval magasabb, 74 százalékos a gyorshajtók aránya.

Az autóban csak kihangosítóval vagy fülessel szabad telefonálni, a megkérdezett autósok 35 százaléka azonban szokott mobilozni menet közben. A magasabb jövedelműek a telefonálás esetében is többet szabálytalankodnak, 44 százalékuknál fordult már elő, hogy nyomkodta a telefonját vezetés közben.

Budapesti forgalom madártávlatból

A megállásra, parkolásra vonatkozó előírásokat az autósok 65 százaléka tartja be maradéktalanul, ami azt jelenti, hogy a megkérdezettek több mint harmada állt már meg szabálytalanul. A nők 75 százaléka betartja az ide vonatkozó szabályokat, míg a férfiak 57 százalékára igaz ez.

A biztonsági öv használatára vonatkozóan a harmincas korosztály 90 százaléka, az ötven év felettieknél pedig 80 százaléka köti be magát rendszeresen.

A biztos jövő névre keresztelt felmérést a K&H és a Free Association végezte és a magyarok biztonságérzettel és jövőképpel kapcsolatos várakozásait vizsgálta. A kutatási eredményeket 500 fő válaszaiból szűrték le, az adatfelvétel pedig 2018. november 16. és 27. között zajlott.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

K&H

Fotók: Gettyimages

Kapcsolódó írások

jegyhúzás parkolóautomatából
2019. június 14.
A felsorolt jóságokat egy telefonos applikációnak köszönheted, mely nem csak a te, hanem sok más autóvezető életét is könnyebbé teheti  
Szürke BMW két keréken
2020. május 27.
A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.

További hírek