November 10-én téli üzemmódba kapcsolt a Magyar Közút. A téli időjáráshoz kapcsolódó védekezési feladatokból több szervezet is kiveszi a részét (valamint együtt is működnek egymással), ezért november 9-én a katasztrófavédők, a rendőrök, a katonák, az önkéntes mentősök és a közutasok közösen tartottak egy speciális terepgyakorlatot a Groupama Tanpályán.

Egymás mellett parkoló hókotrók

A Hungaroring területén belül található Tanpályán olyan gyakorlatokat végeztek a társszervek, melyek hozzájárulhatnak a téli időszakban esetlegesen előforduló események hatékonyabb kezeléséhez, a védekezésben együttműködők közötti gyorsabb információáramláshoz, a reagálási képességük továbbfejlesztéséhez, valamint az erőátcsoportosítások gyakorlásához, olvasható a Magyar Közút holnapján megjelent közleményben.

A speciális terepgyakorlat során a kárhelyszínre történő vonulást, a műveletek koordinálását, a beavatkozó gépjárművezetői állomány vezetéstechnikájának fejlesztését és a kárhelyszíni feladatok végrehajtását szimulálták a szakemberek. A szervezetek az úgynevezett EDR, vagyis Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszert is alkalmazták a gyakorlat során.

A nagyszabású gyakorlaton a következő masinák vettek részt:

  • 2 sószóró munkagép és 1 útellenőri autó (Magyar Közút)
  • 1 szerkocsi (Katasztrófavédelem)
  • 3 szolgálati jármű (Rendőrség)
  • 2 terepjáró tehergépjármű (Magyar Honvédség)
  • Új VW Amarok terepjárók (önkéntes mentőszervezetek)