2020. október 20. | 13:16

Eddig a Koenigsegg tartotta a rekordot, most azonban már az amerikai szuperautó birtokolja ezt.

Az amerikai sportautó a Koenigsegg Agera RS korábbi rekordját múlta felül. Az SSC, azaz a Shelby SuperCars még 2004-ben állt rá a modell fejlesztésére. Azóta több generációja is kijött a járműnek, többször is döntöttek rekordokat, hiszen még 2007-ben sikerült ugyanebben a kategóriában egy 411,76 km/órás sebességet elérni, amit a Bugatti Veyron nyomott le. Az autó alapjai nagyon jók, hiszen amellett, hogy súlya csupán 1247 kilogramm, az aerodinamikai adottságai is kiválóak. A légellenállási együtthatója mindössze 0,279, a nagy leszorítóerőért és a stabilitásért pedig főként az aktív hátsó szárny felel.

Ha nem indul el a videó, kattints és nézd meg a videómegosztó oldalon.

Az autó magassága csupán 1067 mm, belső tere pedig nem tartalmaz hagyományos műszereket, csak digitális kijelzőket. A motorháztető alatt pedig egy két turbófeltöltővel szerelt, 5,9 literes, V8-as motor dübörög, ami 1369 lóerőt produkál, de E85-ös üzemanyaggal 1774 lóerőre is képes.

A hétvége folyamán a Texasi Közlekedési Hatóság lezárta a 160-as út egy szakaszát arra hivatkozva, hogy filmforgatás lesz. A rekordkísérletet felügyelő bizottság megkötése, hogy az autónak oda és vissza is teljesítenie kell a távot, amiből aztán átlagot vonva jön ki a hivatalos eredmény. Míg az egyik irányba 484,53 km/órás sebességet futott, a másikba már 532,93 km/h volt. A hivatalos átlag eredmény 508,72 km/óra lett. Oliver Webb brit autóversenyző, aki vezette a szuperautót elmondta, hogy ha nincs oldalszél, akkor akár még gyorsabban is száguldhatott volna, hiszen úgy érezte, az autó még bőven húzta volna előre.

Az SSC Tuatara modellből csupán 100 darab készül, amiből, ha a teljesen extra változatot, azaz a High Downforce Track Pack csomagot szeretné az ember, akkor 1,9 millió dollárt (mai aktuális árfolyammal számítva 589 millió forintot) kell fizetnie.

Ha már a Bugatti korábban szóba került, itt egy érdekes videó az életnagyságú Chiron LEGO autó leleplezéséről. Amennyiben nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.