Súlyos büntetést kaphatnak a gyalogosokat lefröcskölő autósok

Frissítve:
2019-03-22, 16:30

A bírság szélsőséges esetben milliós nagyságrendű lehet

Társszerző: Hajdu Balázs

Akár 5 000 fontos, átszámítva nagyjából 1,8 millió forintos büntetést kaphat az a felelőtlen sofőr, aki túl nagy sebeséggel hajt bele egy pocsolyába és esővízzel teríti be a gyalogosokat az Egyesült Királyságban. Sokan viccesnek tartják, ha egy tetőtől talpig vizes gyalogost látnak, ám az esős Angliában ettől kezdve komolyan odafigyelnek a járókelők védelmére. 

gyalogost lefröcsölő autó
Ezért a jövőben komoly büntetés járhat az Egyesült Királysában

Az 1988-as Közlekedési Törvény harmadik cikkelye szerint szabálysértésnek minősül, ha valaki nincs megfelelő mértékben tekintettel a forgalomban résztvevő emberekre. Ebbe az is beletartozik, ha valaki úgy hajt át egy pocsolyán, hogy a gyalogosokra fröcsköli a vizet.  A maximális büntetési tétel 5 000 font, ami azért valószínűtlen. Várhatóan egy 100 fontos, azaz potom 37 ezer forintos pénzbüntetéssel megúszható lesz a dolog, hacsak a sértett nem viszi bíróságra az ügyet.

fröcsölő autós elől menekülő gyalogos
Akár vaskos büntetésben is részesülhetnek a gondatlan sofőrök

„Aki járt már úgy, hogy egy száguldó autós beterítette esővízzel, az szerintem örülne, ha az ilyen autósokat komolyan megbüntetnék. 2013 óta a gondatlan sofőrök 100 fontos pénzbírságot és három büntetőpontot kaphatnak, amennyiben beismerik a szabálysértés elkövetését. Ha ezt nem fogadják el, akkor az ügy akár bíróságra is kerülhet. A maximális büntetési tétel 5 000 font lehet, aminek kiszabása azért nem valószínű. Ilyen esetekben a büntetést a gyalogos által elszenvedett kellemetlenségekhez igazítják. Reméljük, hogy világos üzenet lesz ez az a sofőrök felé, az agresszív vezetés visszaszorítása érdekében. A sofőröknek körültekintőnek kell lenniük a többi autóssal és a gyalogosokkal szemben egyaránt” - mondta az RAC autós szolgáltató vállalat biztonsági szóvivője, Pete Williams.

A törvényben szerepel az is, hogy szabálysértésnek minősül, ha vallaki villog az előtte haladónak, magyar autópályákon is tapasztalható e jelenség. Felelősségre vonhatók továbbá az Egyesült Királyságbeli sofőrök, ha indokolatlanul lassan haladnak, ha a kocsijuk fényszórója elvakítja a szembejövő autóst, vagy kerékpárost, illetve az utasok testi épségét veszélyeztető stílusú buszvezetés is szerepel e listán.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

zombi telefon
2019. február 18.
Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet
KRESZ táblák
2019. március 18.
Tudod a kevésbé gyakori táblák jelentését is?

További hírek