A különböző dízelmodellek kipufogógáz-kibocsátásának szándékos manipulálásával vádolják a Mercedes-Benzt a német fogyasztóvédelmi szövetség (Verbraucherzentrale Bundesverband, VZBV) által benyújtott csoportos keresetben.

Mercedes logó

A stuttgarti tartományi felsőbíróságon benyújtott kereset szerint a Mercedes-Benz illegális eszközöket használ a különböző modellek kipufogógáz-kibocsátásának megváltoztatására. A VZBV a Mercedes-Benz OM651 dízelmotorjával felszerelt GLC és GLK modellekre hivatkozott a szándékos manipuláció bizonyítékaként.

A német szövetségi gépjármű-közlekedési hatóság az OM651 motortípussal szerelt Mercedes-Benz GLC és GLK modellek számos visszahívását rendelte el a nem megengedett lekapcsoló berendezések miatt, közölte a fogyasztóvédelmi szövetség. A VZBV által azonosított manipuláló eszközök között állítólag van egy úgynevezett termo-kapcsoló, amely különböző tényezők, többek között a környezeti hőmérséklet függvényében változtatja a kipufogógázok szűrését.

„Ilyen eszközök beépítésével a gyártók a típusjóváhagyás során biztosíthatják, hogy a járművek megfeleljenek a kipufogógázok megengedett határértékeinek. A közúti forgalomban azonban egyértelműen túllépik ezeket az értékeket” – olvasható a VZBV közleményében.

Mercedes szemből

2018-ban a Mercedes-Benzt arra kötelezték, hogy hívjon vissza 670 000 dízelmotorral szerelt autót, amelyből 280 000 Németországban volt forgalomban. Ezek közé a C-osztály, az E-osztály, az S-osztály, a GL, a GLC, a GLK, a GLE, a GLS, az ML, az SLK, a SLC, a V-osztály, a Vito és a Sprinter példányai tartoztak.

C-osztály

A visszahívás ellenére a Mercedes-Benz határozottan tagadta, hogy illegális módszereket használt volna a kipufogógáz-kibocsátás manipulálására. A cég szóvivője a következőket mondta az Autocarnak:

„Még nem kaptuk kézhez a keresetet. A dízelperekben ellenünk felhozott állításokat megalapozatlannak tartjuk, és továbbra is harcolni fogunk az igazunkért - egy esetleges típusmegállapítási per keretében is. Korábban az egyedi eljárásokban szinte mindig nekünk kedveztek a bírósági döntések, 95 százalékban mi jöttünk ki győztesen ezekből az ügyekből.”