2021. június 02. | 13:59

Az Aurus Senat legolcsóbb változata a hírek szerint közel 70 millió forintnak megfelelő összegbe fog kerülni.

Az Aurus vállalat 2013-ban azt a feladatot kapta az orosz államtól, hogy készítse el a Bentley és Rolls-Royce modellek szintjének megfelelő, elnöki luxuslimuzint. Az Aurus Senat modellt Vlagyimir Putyin 2018-as beiktatási ceremóniáján, valamint a Genfi Autószalonon mutatták be első alkalommal. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a hét elején megkezdődött a sorozatgyártás a Tatárföldön található Jelabuga városában lévő üzemben.

A Kreml és az orosz kormány számára komoly presztízzsel bíró projektnek valószínűleg nem lesz komoly hatása az ország autóiparára. Denis Manturov szakminiszter szerint idén 200-300 példány gördülhet le a gyártósorról. Az Aurus Senat alapfelszereltséggel ellátott változatáért 18 millió rubelt, azaz nagyságrendileg 70 millió forintnak megfelelő összeget kell majd fizetniük a vásárlóknak.

Az Aurus Senat jelenlegi változatát egy 4,4 literes V8-as, 590 lóerős benzines erőforrás és egy 62 lóerős villanymotor együttesen mozgatja. A 0-100 gyorsulás 4,9 másodperc alatt megvalósul, a végsebesség pedig 250 km/h, ezek a mutatók pedig igencsak figyelemre méltóak egy 3 tonnás monstrumtól.

Oroszország folyamatosan próbálja csökkenteni a nyugati importcikkektől és technológiáktól való függőségét. Az Aurus és Vlagyimir Putyin legszebb reményei szerint a Senat a Bentley és a Rolls-Royce szintjére emelkedve a luxusjárművek piacának felső rétegében kaphat helyet.