Technológia lopásért perelik a BMW-t

Közzétéve:
2019-11-28, 10:23

Állítólag nem fizetett a bajor autógyártó egy hibrid-rendszer felhasználásáért.

Az elektromos technológia ma már meghatározó része az autóiparnak, a különböző hibrid és villanyos rendszerek fejlesztése pedig komoly pénzekbe kerül és jellemzően hosszabb időbe telik. Azonban vannak olyan lehetőségeik az autógyártóknak, hogy már kidolgozott technológiákat vásárolnak meg független fejlesztőcégektől, így azokat csak a saját modelljeikhez kell hangolniuk. Az amerikai Baltimoreban székelő Paice LLC pert indított a BMW ellen, mert állításuk szerint a bajorok tőlük vettek át egy nagyfeszültségű hibrid technológiát, ám semmilyen egyeztetést nem végeztek arról, hogy ezt milyen összeg ellenében tehetik meg.

BMW 330e hibrid oldalról

A fejlesztőcég a BMW mellett több más gyártónak is előterjesztette a technológiájukat, és elég részletesen be is mutatták annak működését. A BMW pedig egész egyszerűen lemásolta azt, melynek segítségével saját hibrid-rendszerüket fejlesztették tovább. A per szerint nyolc modellhez használták fel a „megszerzett” tudást, melyek közt a hármas, az ötös és a hetes sorozat hibrid kivitelei is szerepelnek. Sőt, a BMW i8 és a MINI Countryman plug-in kivitele is ide sorolható.

„A Paice jóhiszeműen osztotta meg belsős információit saját hibrid technológiájáról a BMW-vel, ám a bajor gyártó ahelyett, hogy tárgyalásokat kezdeményezett volna a licensszel kapcsolatban, a megszerzett tudást saját rendszerének kifejlesztésére használta fel” – nyilatkozta Robert Oswald, a Paice vezérigazgatója.

Korábban más gyártókkal is meggyűlt a baja a Paice szakembereinek, hiszen a Ford, A Toyota, a Hyundai és a Kia ellen is indítottak már pert, ám ott végül hajlandóak voltak fizetni az autógyártók a technológia felhasználásáért. A BMW egyelőre nem kommentálja az ügyet, így a végeredményre még várni kell.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2019. március 05.
A BMW, a Mercedes és az Audi is számos hibrid és elektromos hajtáslánccal szerelt modellt mutatott be a 2019-es Genfi Autószalonon. Megnéztük őket élőben!

További hírek