Tényleg muszáj még a biciklin is telefonozni?

Közzétéve:
2020-10-22, 16:08

A felmérések szerint minden második közlekedő használja menet közben a telefonját.

Bármerre jársz, mindenhol találkozhatsz vezetés közben mobilozó autósokkal. Ez a rendkívül rossz szokás azonban nem csak a járművezetőkre jellemző.

Az Aegon biztosítótársaság megbízásából, az Opinio közvéleménykutató által elkészített felmérésből kiderül, hogy minden második ember használ kerékpárt, rollert, gördeszkát, vagy hasonló közlekedési eszközt. Közülük minden ötödik, tehát a lakosság tíz százaléka használja közlekedés közben a telefonját, sőt, a gyalogosok nagy része is az okostelefonját figyeli, miközben sétál az utcán.

A felmérésben részt vevők 80 százaléka veszélyesnek gondolja a mobil használatát kerékpározás vagy rollerezés közben, ezzel együtt 25 százalékukkal már előfordult, hogy menet közben rápillantottak az okostelefonjukra. Három kerékpárosból egy gurulás közben sem tudja levenni a szemét a készülékről.

bicikis nyomkodja a telefonját

A kerékpárral és rollerral közlekedők között minden második emberrel előfordult már, hogy menet közben használta az okostelefonját, de harminc százalék fölötti azok aránya is, akik saját bevallásuk szerint rendszeresen, vagy néha használják a telefonjukat. 42 százalék ugyanakkor azt válaszolta, hogy soha nem használja a kütyüjét, miközben közlekedik. Reményt keltő adat az is, hogy a gyalogosok háromnegyede elteszi az éppen használt okostelefonját, ha a zebrához ér. Számos településen lehet látni útburkolati jelzéseket, melyek a telefonhasználat mellőzésére figyelmeztetnek.

„A kézben tartott mobiltelefon a közlekedés minden résztvevője számára veszélyforrás, mert elvonja a figyelmet azokról a helyzetekről, amelyben reagálni kell, legyen szó biciklisről, rolleresről vagy éppen a járdán közlekedő gyalogosról. Nagyon sok múlik a felelős magatartáson, hiszen az is lehet veszélyes jelen esetben, amelyet konkrét jogszabály nem tilt. Az a célunk, hogy a közlekedés minden résztvevője számára biztonságos környezetet teremtsünk ezzel a szemléletformáló kampánnyal” – mondja Óberling József rendőr ezredes, az ORFK RFI Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.
Biztonsági gyerekülések
2018. december 14.
Gréti és Atti körbenéztek, milyenek a modern gyerekülések és ki is próbáltak párat

További hírek