Több mint egymillió járművet érintő dátum közeleg

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-10-26, 13:42

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítások egy részének most jön az évfordulója. A szemfülesek ilyenkor sok pénzt spórolhatnak.

Érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (KGFB) minden forgalomban tartott gépjárműnek rendelkeznie kell. Magyarországon ez nagyjából 3,5 millió szerződést jelent, amelyből bő egymillió esetében minden év január elsején van az évforduló. Az évforduló két okból kifolyólag olyan fontos, egyrészt ilyenkor ismertetik a biztosítótársaságok a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjaikat, másrészt minden szerződőnek ilyenkor lehetősége és joga van új kötelezőt kötnie a járművére.

autóbaleset
A kötelező gépjármű felelősségbiztosításra azért van szükség, hogy a károsultak minden esetben anyagilag kompenzálva legyenek egy balesetet követően, ne kelljen arra várni, hogy a vétkes sofőr zsebből fizessen

2010. január elsejéig minden autósnak egységesen év elején volt a forduló, ám az e dátumot követően vásárolt új és használt autók esetében már a vásárlás napja (pontosabban az új KFGB-szerződés megkötésének napja) a forduló. A meglehetősen idős hazai járműpark alapján nem meglepő, hogy 1,1 millió gépjárművet (ebből megközelítőleg 650 ezer a személygépkocsit) érint az év végi – év eleji forduló, azokat, amelyek tulajdonjogában nem történt változás az elmúlt évtizedben.

Az év végi évforduló időszaka mindig november másodikával veszi kezdetét és december 31-ig tart. Az érintett tulajdonosok és üzembentartók legkésőbb november 11-ig meg kell kapják hivatalos formában a biztosítójuktól a következő biztosítási időszakra vonatkozó megajánlott díjaikat. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozásai szerint a díjak 5-10%-kal emelkednek majd, de természetesen ettől eltérő mértékű változásokra is számítani kell.

A postai úton vagy emailben kézhez kapott kiértesítés alapján minden érintett eldöntheti, hogy marad-e a megszokott biztosítónál vagy esetleg köt egy új szerződést egy másik társaságnál. Nagyon fontos, hogy a meglévő biztosítás felmondására 2020. november 2-tól kezdődően legkésőbb 2020. december elsején éjfélig van lehetőség, tehát a fordulót megelőző a 60. és a 30. nap között. Az új biztosítás megkötésének határideje pedig 2020. december 31. éjfél!

De miért akarna bárki egy új biztosítás megkötésével bajlódni? Nos, pont a fentebb már említett díjemelés sarkallhat bárkit a váltásra. Tételezzük fel, hogy valaki 90 ezer forintot fizetett 2020-ban, de könnyen előfordulhat, hogy 2021-ben már 100 ezer forintot vagy még ennél is sokkal magasabb összeget emészt fel a kötelező biztosítása, amennyiben 2020 az első biztosítási éve volt. Ám, ha veszi a fáradságot és megnézi más társaságok mekkora éves díjat kérnének tőle 2021-ben, könnyen lehet, hogy találna egy sokkal kedvezőbb ajánlatot. Előfordulhat, hogy a 100 forint helyett csupán 60 ezer forintot kell majd fizetnie, ha átköti a biztosítását.

Kedvező ajánlatokat azért találni, mert az új szerződést kötő ügyfeleket minden társaság tárt karokkal, azaz nagyon jó árakkal várja. Akár olyanokkal is, amelyek jóval az alatt az összeg alatt vannak, ami az adott biztosítónak megéri, ám ha az ügyfél marad a következő biztosítási időszakra is, akkor a második évtől jelentősen megemelkedő díjak miatt végül busásan megtérül a fáradozás. Sokan járnak pórul, de te ne ess áldozatul ennek a gyakorlatnak! Nézz körül a piacon minden évforduló alkalmával.

Új biztosítás kötésére minden esetben független (!) biztosítási alkuszt kell keresned, legyen az magánszemély vagy biztosításokkal foglalkozó vállalkozás. Egyáltalán nem javaslom, hogy befáradj egy biztosítóhoz, hiszen ő nem a piac legjobb ajánlatát, hanem a saját termékét fogja ajánlani számodra. Manapság már sokan az otthonuk kényelméből, az interneten keresik fel és kötik meg a legjobb ajánlatokat, én magam is így teszek évről évre, ezt javaslom neked is. Végezetül egy gondolat arról, hogy vajon kell-e félni a legolcsóbb biztosítóktól, a csődjüktől és a fizetésképtelenségüktől. Ugyan volt már erre példa a történelem során, ám nem jellemző a biztosítócsőd, ezért nem hinném, hogy csak emiatt tartanod kellene a jó ajánlatoktól és el kéne szalasztanod a pénzspórolás lehetőségét.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. november 22.
Az Alkotmánybírósághoz fordulnának az igazságtalan rendszer kijavításának érdekében.
Kötelező biztosítás szimbólum
2019. január 07.
A KGFB átlagára ötvenezer forint fölé emelkedett

További hírek