2022. december 05. | 07:56

Míg a MOL lezárta a tárgyalásokat és megkötötte szerződéseit Lengyelországban, aközben egy lengyel cég is bejött a magyar piacra.

A MOL régóta kitűzte maga előtt a célt, hogy Kelet- és Közép-Európa meghatározó piaci szereplője akar lenni üzemanyagkiszolgálásban, ehhez most nagy lépést tettek a lengyelországi terjeszkedéssel. Miután megkötötték a megállapodásokat a PKN ORLEN-nel és a Grupa Lotosszal, több mint 410 töltőállomást vettek át Lengyelországban.

Ezzel együtt az átvett kutakat - amik korábban Slovnaft Polka néven futottak - elkezdték saját márkaarculatukra átalakítani. Ez nem csak azzal jár, hogy mindenhova felhúzzák a MOL logóját, hanem olyan szolgáltatásaik is elérhetőek lesznek, mint a Fresh Corner kávézók.

A MOL lengyelországi terjeszkedése persze nem újkeletű dolog, a csoport 1997 óta jelen van az országban. 2004 óta részvényeit a budapesti mellett a varsói tőzsdén is jegyzik és a csoport külföldi befektetőiből 20 százalék lengyel.

A lépés érdekességét mégiscsak az időzítés teszi. Pont három nappal ezelőtt írtuk meg, hogy a lengyel ORLEN kúthálózat belépett a magyar piacra és 143 hazai töltőállomást vesz át, többek között az összes haza LUKOIL kutat.

A másik érdekes egybeesés, hogy a MOL komoly nyomás alatt van az itthoni ellátás kapcsán, hiszen a százhalombattai finomítója még mindig nem teljes kapacitáson üzemel. Mivel az ársapka miatt az import senkinek sem éri meg, így a MOL-ra terhelődik az ellátás. Ez a két tétel így azt eredményezi, hogy akadozik az üzemanyagellátás Magyarországon.

MOL