Több százezer BMW-t hívtak vissza az Egyesült Királyságban!

Frissítve:
2018-10-26, 13:51

Bizonyos modellekben olvadni kezdett a szívócsonk, így tűzveszély miatt vissza kellett hívni csekély 268 000 darab BMW-t.

A visszahívás 268 000 dízel erőforrással szerelt BMW márkájú járműre terjed ki, melyek az Egyesült Királyságban kerültek értékesítésre. Bizonyos szivárgó alkatrészek potenciális tűzveszélyre adhatnak okot, ezért a gyártó a modellek visszahívása mellett döntött.

BMW

A visszahívás alapját képezte továbbá, hogy az EGR (exhaust gas recirculation) szelep – melynek funkciója a kipufogógáz visszavezetése a motor égésterébe, ahonnan az újbóli égetés után olyan keverék távozhasson, aminek jóval kevesebb a nitrogén-oxid tartalma – szivároghat. Az EGR szelep egyrészt a környezetet, de azzal együtt az ember egészségét is védi, másrészt pedig az égéstérbe kerülő levegő hőmérsékletét is szabályozza.

BMW X5

A vállalat, mely egy belső vizsgálat során állapította meg a problémát azt állítja, hogy valóban gondot okozhat az EGR egységben a koromrészecskék magas hőmérséklettel való kombinációja. Ezek a részecskék - bár ritka esetekben, de - magukban hordozzák annak veszélyét, hogy megolvasztják az autó szívócsonkját, sőt olykor fennáll a tűzveszély kockázata is.

Az augusztusban a probléma elhárítására indított „kampány” eleinte 480 000 járművet érintett, ám ez azóta 1,6 millió példányra bővült, ezek közül pedig 268 000 brit autó volt.

A visszahívás több BMW modellt is érintett, beleértve a 3-as, 4-es, 5-ös és 6-os sorozatokat, továbbá az X3, X4, X5 és X6 típusokat is, melyek négy vagy hathengeres dízel erőforrással működnek. A visszahívásban azok a négyhengeres blokkal épített modellek részesültek, melyek 2014 decembere és 2016 augusztusa között lettek építve, de ugyanakkor a 2012 júliusa és 2015 júniusa között készült hathengeresek is érintettek voltak. A 2010-ben gyártott 1-es, 2-es és 7-es sorozat, valamint az X1-es BMW-ket is ellenőrzés alá lesznek vonva.

BMW M2

A 2018-as évben számos autómárka különböző modelljei kerültek visszahívásra, ezek közt sorakozik például az Audi és a Tesla is. A problémákat jellemzően azok a szoftverek generálták, melyek alkalmasak lehetnek a károsanyag-kibocsátási értékek manipulálására, a Tesla esetében ugyanakkor a szervokormány csavarjainak meghibásodása adott okot több, mint 100 ezer modell visszahívására.

Audi

Az érintett autók tulajdonosait postai úton értesítik és arra kérik őket, hogy a lehető leghamarabb vegyék fel a kapcsolatot márkakereskedőjükkel az autó ellenőrzése végett.​​​

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.

További hírek