A Volkswagen Sharan négycsillagos értékelést kapott annak ellenére, hogy az oldalsó, oszloppal történő ütközést szimuláló tesztnél a hátsó ajtó lehullott a helyéről.

Az Euro NCAP videóján jól látszik, hogy a teszt során 32 km/h-val közelít az autó egy 25 cm átmérőjű oszlophoz, ami egy fát vagy villanyoszlopot hivatott szimulálni. Az NCAP szerint az ilyen típusú ütközéseknél igen magas a súlyos és halálos sérülések aránya. A tesztfolyamat után látszik, hogy a hátsó ajtó teljesen levált a karosszériáról, így megnövekedhet az esélye annak, hogy az utasok kirepülnek az utastérből. A Sharan azonban négy csillagot kapott mindent összevetve, ami összességében jó teljesítménynek minősül, hiszen 89%-ot kapott felnőtt, 78%-ot gyermek utasvédelemre.

VW Sharan Euro NCAP

Az Euro NCAP véletlenszerűen vizsgálja a piacon lévő modelleket és egyre szigorúbb teszteknek vetik alá őket, így egy csillag mínusz vagy néhány százalék elvesztése nem szokatlan. A Volkswagen Sharant 2010-ben már tesztelték és öt csillagot kapott 96 %-os felnőtt utasvédelem és 80 %-os gyermek védelem mellett, akkor az ajtókkal nem volt probléma. És bár az oldalsó ütközés 2001 óta része az NCAP tesztprogramjának, 2015-ben módosították, így most a Sharan 15 fokos szögben kapta az ütést és nem merőlegesen, ez magyarázhatja az ajtó leválását.

A VW szerint csak akkor vált le az ajtó, amikor az autót eltávolították a rúdtól, tehát nem volt esély az utasoknak a kabin elhagyására. Eddig ez nem volt tapasztalható egyik Volkswagen modellnél korábban, de mindenesetre kapcsolatba léptek az Euro NCAP-val.