2023. október 05. | 12:12

Soha nem volt még ennyivel drágább dízel autót tankolni, mint benzinest, ezért átnéztük az elmúlt évtizedek statisztikáit, hogy kiderüljön, mikor volt olcsóbb a benzin és mennyivel.

Azt már idén júliusban el kellett fogadjuk, hogy az üzemanyagok ára átlépte a 600 forintos határt. A 95-ös benzin ugyanis ekkor drágult meg ennyire, de a gázolaj ára is hamar felzárkózott, sőt túl is szárnyalta a benzinét.

Mostanra már annak kell örülni, hogy nem léptük még át a 700 forintos küszöböt, ami a literenkénti átlagárat illeti. 2024-ben azonban ez is bekövetkezhet egyes energiapiaci szakértők szerint.

Az utóbbi időben a 95-ös árát folyamatosan csökkentették, péntektől a Holtankoljak adatai szerint 630 forint lesz az átlagár literenként a hazai kutakon. A gázolaj ára viszont ellentétes irányba mozgott az elmúlt hetekben, így ennek az üzemanyagtípusnak az ára 680 forint lesz péntektől. Ez pedig egy tetemes, 50 forintos különbséget jelent.

Így felmerült a kérdés, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változott a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára, milyen különbségek alakultak ki. Nyilván az adott éveken belül vannak bizonyos időszakok, amikor komolyabb változások álltak be az üzemanyagok árazásában: például a nyári szezon, vagy az aratási időszak környéke ilyen időszak.

Összességében azonban elmondható, hogy 1990 óta mindössze 12 olyan év volt, amelyben a gázolaj átlagára magasabb volt, mint a benziné. Ráadásul ebből 6 esetben az elmúlt hat évben történt ilyen. Tehát az elmondható, hogy az utóbbi években rendre a gázolaj ára magasabb éves átlagban.

Nem volt ez azonban mindig így, hiszen a dízel autók eleve csak a '90-es években kezdtek elterjedni, amikor a TDI korszak beköszöntött. Addig inkább csak munkagépekben használták ezt az üzemanyagtípust, és rendre olcsóbb is volt a gázolaj, mint a benzin.

1995-ben a KSH adatai szerint a gázolaj átlagára 83, míg a 95-ös benziné 97 forint volt literenként. Tíz évvel később ez az adat már 252 és 260 forint volt, de a gázolaj volt az olcsóbb minden évben. A különbség azonban nem lépte át a 20-30 forintot a két üzemanyagtípus közt, így most egészen egyedi a helyzet, hogy 50 forinttal drágább egy liter gázolaj.

Forrás: KSH
Depositphotos