2021. december 10. | 11:33

Emiatt pedig útmutatással szolgált a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevélben tájékoztatta a biztosítókat arról, mi a teendő a személyi sérüléses károsultakat illető nem életbiztosítási – leggyakrabban KGFB utáni – járadékok egyösszegű megváltásakor.

A jegybank útmutatással szolgált, ami az átláthatóságot és az ügyfélérdeket előtérbe helyező attitűd elérését szolgálja, ez utóbbi dióhéjban annyit jelent, hogy a biztosítóknak a személyi sérüléssel járó baleseteknél az ügyfelek igényeihez kell alkalmazkodniuk. Még egyszerűbben fogalmazva a társaságoknak tisztességes összeget kell fizetniük a sérülést szenvedő károsultaknak – a jelek szerint nem mindig számoltak becsületesen a biztosítok, írja az énpénzem.hu.

A körlevélben azt részletezi az MNB, hogy személyi sérüléses károk rendezésénél mi a helyes eljárás, ha például a sérültté, rokkanttá váló károsultaknak (vagy az özvegyeknek, árváknak) a járadékszolgáltatást helyett annak egyösszegű megváltását ajánlják.

A biztosítási törvény idén június 26-án változott, a módosító indítvány az eddiginél részletesebben szabályozza a nem-életbiztosítással összefüggő kárrendezéseket. A törvény kimondja, hogy a biztosítónak informálnia kell a járadékmegváltást kérő károsultat a megváltási tőkeösszeg jelenértékéről, amelynél alacsonyabb összegért nem válthatja meg a juttatást.

Az MNB vezetői egyetértenek abban, hogy a jelenértéknek azonosnak kell lennie a járadék tőkeösszegével. A jegybank ebből kifolyólag ragaszkodik ahhoz, hogy a járadékszolgáltatás helyett megajánlott tőkésítési összeg az elvárhatóak szerint tükrözze a járadék értékét. A járadék kiszámításakor a halandósági adatokra, a nők és férfiak közti egyenlő bánásmódra, illetve az esélyegyenlőségre vonatkozó uniós szabályokra is tekintettel kell lenniük a biztosítóknak, olvasható a körlevélben.

Mindezek mellett azonban az ügyfeleknek is erősen ajánlott mérlegre tenni az egyösszegű járadékmegváltás előnyeit és hátrányait a végső döntés meghozatal előtt, jelezte az MNB. Ehhez a biztosítónak kötelessége rendelkezésre bocsátani a szükséges információkat.

Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos eseményekről (pl. kötelező biztosítás, gumicsere, szerviz). Regisztrálj ingyenesen az Carnotie oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra!