Törvénybe ütközhet a kerékbilincs alkalmazása Magyarországon

Közzétéve:
2019-05-10, 09:32

Vizsgálatot indítottak kerékbilincs ügyben, a folyamat elindítója egy panaszbeadvány volt. Az alapvető jogok biztosa szerint a parkolás szabályait is tartalmazó jogszabályok összehangolása szükségeltetik

A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében: a várakozás a helyi önkormányzat, vagy a parkolási közszolgáltató és a várakozási terület igénybe vevője közötti jogviszony. Ennek jelentése nem más, minthogy a jármű vezetője bizonyos időre úgymond bérbe veszi a közterület egy részét. Amennyiben az illető nem fizet a parkolásért, pótdíj kiszabására is sor kerülhet.

sárga pulóveres hölgy kerékbilincset kapott

A kerékbilincs jogszerű hatósági alkalmazására olyan esetekben kerül sor, illetve van szükség, amikor a közlekedés rendjének megsértése áll fenn. Ilyen eset például, ha a vezető korlátozott várakozási övezetben tartózkodik járművével, ám mégis túllépi a meghatározott időt – ismertette MTI-hez szánt jelentésében Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa.

Ahogyan arról már fentebb szó esett, ha egy adott területen legfeljebb két óra várakozásra van lehetőség, az engedélyezett időtartamon belül – ha díjfizetés nélkül parkol – csak pótdíj fizetésére kötelezhető a gépjármű tulajdonosa, ez esetben kerékbilincset nem helyezhetnek autójára. Amennyiben az autós ott tartózkodása meghaladja a két órát, valamint parkolásáért sem fizetett díjat, kerékbilincs alkalmazására nem a díjfizetés mulasztása miatt, hanem a közterület közlekedési célú használatának védelme érdekében kerülhet sor.

autók párhuzamosan parkolnak egy kétsávos út mentén

A közterület-felügyeletről szóló törvény ezzel szemben olyan esetekben is kerékbilincs felhelyezésének lehetőségét írja elő, amikor a jármű díjfizetés nélkül parkol a korlátozott várakozási övezetben. Kerékbilincset viszont csak és kizárólag akkor lehet alkalmazni, ha az időbeni korlátozást túllépte a várakozó – taglalta a biztos.

„Az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló rendelet nemcsak a korlátozott, hanem más várakozási övezetben is lehetőséget ad a kerékbilincs alkalmazására figyelmeztető közlekedési tábla elhelyezésére. A rendelet így nem áll összhangban a közterület-felügyeletről szóló törvény és a KRESZ szabályaival.” – tette hozzá.

A szabályozás szerinte nem egyértelmű, ezért a jogbiztonság követelményének, valamint a tisztességes hatósági eljárás követelményével összefüggő sérelem veszélyét is magában hordozza.

sárga színű kerékbilincs egy autón

Hozzátette, probléma adódhat továbbá abból is, hogy közterület-felügyelők is elláthatnak parkolási közszolgáltatást. A közterület-felügyelettel foglalkozó törvény szabályai nem térnek ki arra, hogy a közterület-felügyelők a díjfizetés elmaradásának szankciójaként ne helyezhessenek fel kerékbilincset a járművekre.

Székely László felkérte az érintett tárcákat a szabályozás áttekintésére és az alkotmányos követelményeknek megfelelő módosítására.

Forrás:

További autós hírek

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

Kapcsolódó írások

Így nyerhetsz 15 percet, ha kerékbilincset tennének az autódra!
2018. május 29.
Ezt kell tenned ahhoz, hogy mielőtt kerékbilincset tennének az autódra, kapj a mobilodra egy értesítést! Így nyersz 15 percet és spórolhatsz egy csomó pénzt!