Tovább csökkennek az itthoni üzemanyagárak péntektől

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-04-22, 09:56

13 forintos zuhanást mutat be a gázolaj egy hét alatt.

Péntektől tovább csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon, a benzin átlagára bruttó 2, a gázolaj átlagára pedig bruttó 7 forinttal kerül majd kevesebbe a hét második felében.

A gázolaj ára szerdán 6 forinttal csökkent, ami azt jelenti, hogy egy hét leforgása alatt 13 forintot zuhan ennek az üzemanyagtípusnak a literenkénti ára. A benzinár a hét közepén nem változott, péntektől pedig 283 forintot kell majd fizetni érte literenként (a gázolaj átlagára 316 forintra csökken április 24-én).

Tankoló pisztoly szemből
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Nem is annyira meglepő, hogy péntektől csökkennek idehaza az üzemanyagáárak, hiszen hétfőn a történelem során először 0 dollár alá csúszott az amerikai West Texas Intermediate (WTI) ára. Hétfőn az északi-tengeri Brent-olaj ára még 26 dollár körül mozgott, aztán kedden a Brent hordónkénti ára villámgyorsan bement 20 dollár alá.

A WTI ára azért zuhanhatott mínuszba, mert a koronaívrus miatt durván lecsökkent a kereslet az üzemanyagok iránt, de az olaj kitermelése nem állt le. Emiatt hatalmas túltermelés alakult ki világszerte, a túlkínálat miatt már a termelők fizettek a vevőknek azért, hogy valahogy megszabaduljanak az olajtól.

Szinte biztos, hogy a közeljövőben alacsony marad az olajár, de mivel a benzinár jelentős része a jövedéki adóból és az áfából tevődik össze, így valószínűtlen, hogy az bemenjen 200 forint alá belátható időn belül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Üzemanyagot töltenek egy autóba
2020. március 23.
Matekoztak egyet a NAV-osok, erre jutottak.
Benzinkúton található kútoszlop szemből fotózva
2020. február 05.
10 forint lesz a különbség a benzin és a gázolaj ára között.

További hírek