Mint az közismert, a Toyota már elég régóta úttörője a különböző hibrid hajtásláncok kidolgozásának. Ahogy a tisztán elektromos és hibrid autók piaca egyre bővül, úgy kell minden versenyezni vágyó autógyártónak egyre nagyobb hangsúlyt fektetnie a villanyautók fejlesztésére. A hatékonyság és a profit érdekében a Toyota most egy kínai autógyártóval, a BYD-vel szövetkezik, méghozzá olyan módon, hogy egy közös vállalkozás keretében elektromos autókat terveznek Kínában.

Többek közt egy új platform kidolgozása is cél, melyre aztán számos különböző modell is épülhet. A két vállalat egyaránt az össztőke 50 százalékát fekteti a bizniszbe, ám az egyelőre nem derült ki, hogy mekkora kezdőtőkével indítják a közös vállalkozást. A gyártók azt is elárulták, hogy mérnököket és egyéb munkaerőt csoportosítanak át az új projekthez a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

„A célunk az, hogy a BYD elektromos autók fejlesztésében szerzett tapasztalatait és versenyszellemét a Toyota magas minőségével és biztonsági technológiáival ötvözve jobb villanyautókat alkossunk. Mindezt a lehető legrövidebb időn belül” – mondta Lian Yubo, a BYD vezetője.

„Fontos, hogy tovább népszerűsítsük az elektromos technológiát, melyben rendkívül értékes számunkra az, hogy a BYD-vel közösen tesszük ezt, félretéve a rivalizálást. Remélhetőleg az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző lesz” – tette hozzá Terasi Sigeki, a Toyota alelnöke.

A hírek szerint teljesen elektromos SUV és szedán modelleket terveznek majd, mely a kínai piacon Toyota emblémával kezdenek értékesíteni 2025 magasságában. Az első modell a C-HR alapjaira épített elektromos crossover lesz, melyet kifejezetten a kínai igényeknek megfelelően fejlesztenek. A japánok egyértelmű célja, hogy a bevételeik felét hibrid vagy elektromos autók értékesítéséből szerezzék 2025-re.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját: