A használtautó vásárlás ingoványos talaj. Ha nem vagy elég körültekintő és tapasztalt, könnyen lehet, hogy koppanással ér véget a történet. Számos tábortűz melletti rémtörténet kering az interneten, hogy belefutottak manipulált kilométeróra-állású, korábban össze-vissza törött gépjárművet vásároltak a kereskedőtől, aki persze a csillagokat lehazudta az égről, amikor az állapotról és az előéletről kérdezték.

Sajnos a laikust nem nehéz átverni. Elég egy külső polír, egy kárpittisztítás, pár flakon szilikon, némi rábeszélőképesség fűszerezve és már meg is van a madár. A kézfogás után gazdát cserél a pénz, az üzlet megköttetett, a kasszától való távozás után pedig nincs reklamáció. Legalábbis sokáig így volt. Szerencsére már nem ott tart az üzletág, ahol x évvel ezelőtt, ha az elégedetlen vásárló bizonyítani tudja a csalást, jogi útra lehet terelni az ügyet. De kinek hiányzik ez az egész macera, kérdem én? Nem egyszerűbb lekérdezni a kinézett autó múltját egy hiteles weboldalon? Szerintem de.

Személyre szabható ügyintézési felület

A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) lehetőséget biztosít, hogy gyorsan és díjmentesen informálódj a kiválasztott gépjármű előéletéről. Ez már korábban is létezett, igaz akkor még csak párszáz forint befizetése után vehetted igénybe a szolgáltatást, ami ráadásul nem is működött zökkenőmentesen. Szerencsére a fejlesztők odatették magukat, és egy jóval harmonikusabban működő rendszert készítettek. De mindenek előtt szükséged lesz Ügyfélkapura a belépéshez, ilyet személyesen díjmentesen igényelhetsz bármelyik okmányirodában. Ha ezzel megvagy, már sínen vagy.

Személyre szabható ügyintézési felület

Miután bejelentkeztél, rengeteg lehetőséged nyílik, hogy online intézd ügyeidet, könnyű elveszni a menüpontok sűrűjében. De neked most az Adatigénylés a Jármű Szolgáltatási Platformon fül a lényeg, hiszen innen indíthatod az elektronikus lekérdezést. Kiválaszthatod, hogy milyen információkra van szükséged, én nagy lendülettel bepipáltam az összeset. Kíváncsi srác vagyok, na.

Személyre szabható ügyintézési felület járműadatlap

Miután a rendszer elvégezte a szükséges folyamatokat, azonnal eléd tárul az igazság. Megédesít vagy elszomorít, végiggörgetve szembesülsz a kiválasztott autó végig vezetett magyar karrierjével. Mint minden hivatalos okmány, ez is a banális adatokkal kezd (évjárat, nyilvántartásba vétel, szín, rendszám, márka, típus stb.), de már itt kiderül az eddigi tulajok száma.

Személyre szabható ügyintézési felület kilométergörbe

Az autóm nem áll körözés alatt, mint kiderült, kilométer görbéje is szép lineárisan emelkedik (igaz ez nálam csak honosítás utáni futást ábrázolja), itt kiderülne az esetleges utólagos manipuláció. Ami engem nagyon meglepett, hogy még az eredetvizsgán és a műszaki vizsgán készült képeket is megtekintheted a kiválasztott autóról! Nekem speciel jó volt visszanézni, nosztalgiázni. Az informatika és technika fejlődése, előre lépése tette lehetővé, hogy én ilyen kényelmesen „visszamehessek a múltba.” Hát nem érdekes?

Egy kitűnő ötletet valósítottak meg nagyrészt a használtautó vásárlók védelme és támogatása érdekében, illetve lehetőséget adtak a felhasználóknak, hogy egy helyen minden szükséges adatot a továbbiakban is figyelemmel tudjanak kísérni. Ezek után lehet bármekkora dumája a kereskedőnek, csak egy mozdulattal előkapod a telefont a zsebedből, koppintasz párat, majd egy laza félmosollyal az arcodon annyit mondasz:

„Na, nem úgy van az apukám…”

A gépjárművek állami nyilvántartását elősegítő alkalmazás mellett a privát szférában is létezik hasonló megoldás. Ha valaki az ingyenes megoldás mellé egy független vizsgálatot is szeretne, akkor érdemes az ECDH járműelemzését választania.