2023. június 28. | 10:19

Díjat kell majd fizetni azoknak, akik át akarnak kelni az Ágfalva és Schatterndorf közötti határátkelőn.

Éppen csak kiderült a hír, máris tüntetést szerveztek magyar oldalon a lakosok, hiszen fizetőssé tesznek egy osztrák határátkelőt. Egészen pontosan a Schattendorf és Ágfalva közötti átkelőről van szó, és az osztrák település vezetése hozta meg ezt a döntést.

Az indoklásban az szerepel, hogy rengetegen ingáznak a kis osztrák falun keresztül, ami nagy forgalommal és ezáltal zajjal jár. Emellett a sok magyar miatt rengeteg baleset történik, ezért döntöttek így a település vezetői.

Az átkelés díja innentől 160 euróba (aktuális árfolyamon nagyjából 60 ezer forintba) kerül, de szerencsére nem alkalmanként. A megvett bérlettel 2 éven keresztül ingázhatnak az arra jogosultak, illetve ebből 140 eurót levásárolhatnak a helyi osztrák boltokban.

Az ügy kapcsán azonnal tüntetés indult magyar oldalról, a lakosokat felháborította a szabályozás. Az RTL híradó többeket is megkérdezett, volt, aki szerint mindig is megkülönböztetés zajlott a határon.

Volt egy másik lakos, aki azt nehezményezte, hogy 160 euró befizetése után majd nem fogják zavarni a lakosokat? Vagy a befolyt pénzből mindenki hangszigetelt ablakot vesz?

A tüntetésen egyébként megjelent Ágfalva polgármestere is, aki más megoldást javasolt a kialakult helyzetre. Szerinte további utakat kell építeni a két ország között, ami mind a két település problémáját megoldaná.

Korábban egyébként zártak már le utakat magyar ingázók miatt Ausztriában a forgalomra hivatkozva. Legutóbb Szentmargitbánya közelében az 5863-as kilométertől a 10 578 kilométerig tartó szakaszt zárták le a magyar autósok elől. Az új szabályozás bevezetését július 3-ára tervezik. Az átkelést engedélyeztetni kell a díj befizetése mellett.

MTI/Filep István