2022. február 21. | 08:31

Már azt is tudni, mikortól lehet vásárolni.

Az Európai Parlament új irányelve kimondja, hogy az uniós tagállamoknak a közeljövőben be kell vezetnie az egynapos autópálya-matricát (hogy ez eddig miért nem történt meg itthon, arról ebben a cikkben írtunk bővebben). Ezt a rövidebb utazások alkalmával lesz érdemes kiváltani, a logika azt diktálja, hogy olcsóbb lesz, mint az egyhetes vagy tíznapos matrica.

Egy autótulajdonos autópálya-matricát vásárol mobiltelefonjával
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A döntés a tranzitra, országon való átutazásra vonatkozik, írja a Telex, vagyis ez nem jelenti azt automatikusan, hogy a belföldi utazások esetében is igénybe vehető lesz az egynapos vignetta. Ugyanakkor a külföldi utazásoknál már ez is jól jön, hiszen pénztárcakímélőbb alternatívát nyújt a több napra érvényes típusokkal szemben.

Az EP felszólítása nyomán az uniós tagállamoknak két éven belül be kell emelniük az uniós szabályt a hazai jogrendjükbe, tehát elvileg 2024-től lehet majd hozzájutni a 24 óráig érvényes matricához az EU egész területén.

Kényelmesen, mégis kényelmi-díj és egyéb költségek nélkül vennél autópálya-matricát? Ha igen, akkor látogass el a Carnotie oldalára!

Szintén friss hír, hogy a teherautók útdíjfizetési rendszere is megváltozik néhány éven belül, az időalapú elszámolást a kilométer-alapú veszi át, így jobban számításba lehet venni a tényleges környezetterhelést. A „szennyező fizet” elvet jobban szeretnék érvényesíteni az új matricarendszerben, ezért a tagállamoknak megengedik, hogy a dízel- a benzin- és a hibrid járművekre eltérő díjtételeket alakítsanak ki.