2021. április 20-án vették tulajdonukban a vizsgázók a központ legújabb termeit, ahol kezdetben csak a szaktanfolyami vizsgákat bonyolították le. Korábban 2019 októberében adtak át ilyen jellegű fejlesztést, amikor a Petzvál utcai vizsgatermet adták át.

A magyar bürokrácia útvesztői lassan, de biztosan kikopnak, legalábbis a legtöbb ilyen útvesztő üzemeltetője ezt ígéri az utóbbi pár évben. A vizsgaközpont célja egy egységes, áttekinthető arculatú központ létrehozása, ahol a vizsgázók biztonságos és fejlett technikai háttérrel rendelkező helyen mérhetik meg tudásukat.

Vizsgaközpont

A fejlesztés keretein belül két számítógépes vizsgaterem áll rendelkezésre, amelyek egyenként 19-21 fő ugyanazon időpontban történő vizsgáztatására alkalmasak. A harmadik terem a szóbeli és írásbeli vizsgák számára ad nyugodt, kulturált környezetet 16 fő részére.

Az új termekben éves szinten 40 800 fő számítógépes környezetben történő, valamint 16 320 fő írásbeli vizsgájára kerülhet sor. Ez persze csak a járványhelyzet után igaz, 255 munkanappal és napi 4 vizsgázó csoporttal számolva. Addig is maximum 10 fő lehet egyszerre a termekben. A termeket egyébként nem csak közúti jogosítvány, hanem a vasúti, hajózási és légügyi pályára igyekvő tanulók is igénybe fogják venni a vizsgák során.

Nem véletlen az új helyek nyitása, hiszen nagy szükség volt a kapacitás növelésre. A jogosítvány megszerzésének ösztönzése érdekében a 20 év alatti fiatalok ingyenesen kresz vizsgázhatnak, a vizsgáztatások közel 30 százaléka pedig  Budapesten és a közép-magyarországi régióban zajlik.

Számszerűsítve, a pandémia előtti időszakban (2019) 612 250 vizsgát kellett levezényelni, ebből 179 175 volt közép-magyarországi. Bár a termek a hét minden munkanapján üzemelnek, és jelenleg a vírushelyzet miatt kialakult állapot okoz extra nehézségeket, a központ felmérései szerint csak akkor lehet országos szinten 2 hét alá szorítani a várakozási időt, ha több vizsgahelyet létesítenek.

További tervek alapján korszerűsítik a teljes informatikai állományt, ami közel 600 gép cseréjét jelenti, így korszerű környezetben folyhatnak majd a mint a közúti, mind pedig a speciális járművek vezetőinek vizsgáztatása. Nagyszerű hír ez a jogosítványt megszerzéséhez, de a papír még nem az út vége. Érdemes bővíteni az ismereteket valamely vezetéstechnikai pálya programján.