Péntek reggeltől új korlátozást vezettek be a MOL benzinkútjain. A döntés értelmében magyar rendszámmal rendelkező személyautó esetében maximum 50 liternyi üzemanyagot lehet tankolni hatósági áron. Amennyiben valaki kannába vagy edénybe szeretne tölteni benzint vagy gázolajat, azt csak piaci áron lehet megtenni.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Index kérdésére kifejtette, mivel minden kútoszlop beprogramozható arra, hogy 50 liter után automatikusan leálljon, így trükközésre nem lesz lehetőség. Egyúttal kiemelte, a mostani intézkedés bevezetése elkerülhetetlenné vált annak érdekében, hogy garantálni lehessen az ellátásbiztonságot.

üzemanyagtöltő pisztolyok
Kép: Depositphotos

A MOL az az Index kérdésére az új szabályozással kapcsolatban elmondta, a cél, hogy a kormányrendelet betartása mellett minden vásárlót ki tudjon szolgálni és a töltőállomások is zavartalanul működhessenek. Ezért a limitet aszerint határozták meg, hogy a mennyiség a lakossági felhasználók számára elegendő legyen, és meghaladja az átlagos tankolások során vételezett literszámot.

Az olajtársaság arra is felhívta az autósok figyelmét, hogy amennyiben a jármű üzemanyagtartályába és a kannába történő tankolás egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a teljes mennyiég esetében a piaci árat kell megfizetni.

tankolás
Kép: Depositphotos

Éppen ezért a MOL arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben gépjárművük benzintankja mellett kannába is szeretnének tankolni, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezését követően tegyék.

Friss hír: időközben az OMV közleményében jelezte, hogy náluk is ugyanezek a szabályok élnek mától.

A kormány legutóbbi döntése alapján október 1-ig változatlanul 480 forintba fog kerülni a benzin és a gázolaj literje a benzinkutakon. Ugyanakkor péntektől a benzin piaci áron átlagosan 779, a gázolaj pedig 833 forintba kerül.

Nyitókép: Depositphotos