2022. június 10. | 11:01

A kormány által bevezetett hatósági üzemanyagár július 1-ig van érvényben.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a Mandinernek nyilatkozva elmondta, a benzinárkorlátozás ellentmond a versenyárlogikának azzal, hogy kiszorítja az importot és felborítja a kereslet-kínálati egyensúlyt. Így középtávon a cégek még akkor sem fognak 480 forintért üzemanyagot hozni Magyarországra, ha megfelelő mennyiségű üzemanyaggal rendelkeznek és van saját hálózatuk hazánkban.

A szakember kifejtette, a versenyárképzés logikája leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor kiöntünk egy pohár vizet az asztalra: amerre az asztal lejt, arra fog lefolyni a víz. Megemelhetjük az asztalt, hogy a víz arra folyjon, amerre akarjuk, de előbb-utóbb elfárad a karunk. Ha elengedjük az asztalt, a víz ugyanúgy folyik majd, mint korábban.

üzemanyagtöltő pisztoly
Kép: Depositphotos

Hernádi szerint, az ársapka és az extraprofit-adó jelentette elvonás verseny- és jövedelemkockázat is egyben. Hozzátette, ez nem a pénzről szól, hanem az ellátás biztonságáról. Közgazdászként úgy látja, hogy egy ilyen árbeavatkozás csak igen rövid távon tarható fenn, és a magyar piac csak akkor tud jól működni, ha van benne valamennyi import is.

„A jó hír, hogy a kormány érti az érveinket, és történtek korrekciós lépések is, amelyeknek kedvező hatásuk van: a teherautókat, majd a külföldieket már kivették a kedvezményezettek köréből” – mondta.

A jelenlegi benzinár-stop július 1-ig van érvényben. Hernádi ezzel kapcsolatban elmondta, ezt a dátumot követően, ha nem is egy lépésben, de fokozatosan meg kellene szüntetni a hatósági üzemanyagárat. 

tankolás
Kép: Depositphotos

A MOL első embere szerint a magas árak a túlkereslet számlájára írhatók. Ezért muszáj lenne csökkenteni a fogyasztást is, ami majd korrigálja a piaci árakat. Ezzel kapcsolatban egyre gyakrabban lehet olyan javaslatokat hallani, mint a tömegközlekedés támogatása,vagy a nagyvárosi autómentes hétvégék, míg a rászoruló rétegeket pedig célzott támogatással kellene és lehetne segíteni.

Hernádi május elején a Telexnek adott interjújában kifejtette, meggyőződése, hogy azok a hatósági intézkedések, amelyek hosszú távon beavatkoznak a piaci logikába torzulást, visszaéléseket és kínálati hiányt okozhatnak. Ezeket pedig mindenképpen el kellene kerülni.

Nyitókép: Depositphotos