Újabb 200 ezer autótulajt kártalanít a Volkswagen

Közzétéve:
2020-04-22, 09:20

A dízelbotrányt követőtárgyalások még mindig zajlanak.

A 2015-ben kirobbant dízelbotrány miatt komoly büntetéseket fizetett a Volkswagen, az érintett motorokkal szerelt autótulajok kártalanítása pedig azóta is zajlik. A német kollektív jogorvoslat szabályozásban egy új elemet vezettek be ennek az ügynek a következtében, az ún. csoportos megállapítási keresetet. Ennek célja, hogy erősítsék a fogyasztók jogait a multikkal szemben. A pereket így nem az egyes vásárlók, hanem a fogyasztói szövetségek folytatják, így a felmerülő költségeket és a pénzügyi kockázatot is viselik. A kedvező bírósági döntés azonban minden egyes fogyasztóra érvényes, aki csatlakozott a keresethez.

Volkswagen modellek telepen

A Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége (VZBV) és az ADAC autóklub szervezésében indított eljárás során 260 ezer német vásárló kapta meg azt a lehetőséget, hogy hétfőig elfogadja a gyártó által tett ajánlatot a peren kívüli megegyezésre. Összesen 200 ezren meg is tették ezt, így az autójuk korától és típusától függően 1350 és 6257 euró (480 ezer és 2,2 millió forint) közötti kártérítést kapnak.

A gyártó április 30-ig haladékot adott további 21 ezer tulajnak, hogy eldöntsék, elfogadják-e az ajánlatot. A Volkswagen egyébként 830 millió eurót különített el a csoportos megállapítási keresetek peren kívüli rendezésére. A fent említett keresethez az EA189 típusú dízelmotorral szerelt, és a botrány miatt visszahívott Audi, SEAT, Škoda és Volkswagen modellek németországi vásárlói csatlakozhattak.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

HVG

Kapcsolódó írások

Argo AI önvezető autó prototípus
2020. június 03.
Az Argo AI vállalat így már közös projektjük, amelybe közel 5,2 billió forintnyi összeget fektetnek.
volkswagen autógyártó logó
2019. június 21.
Egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak kártérítést kellene kapnia.

További hírek