Dízelbotrány: a Volkswagen őrült összeget fizet a kárvallottaknak

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-02-17, 08:17

Mélyen a zsebébe nyúl a Volkswagen.

A Volkswagen több mint 800 millió eurót fizet azoknak a németországi vásárlóknak, akik az autógyártó dízelbotrányában érintett modelljeiből vásároltak.

A dízelbotrány 2015 szeptemberében robbant ki, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a gyártót, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. A csalószoftver révén az érintett járművek (amelyekből 8,5 milliót az EU-ban adtak el) a teszteken lényegesen kevesebb nitrogén-oxidot bocsátottak ki, mint valós körülmények között.

Füstfelhőben úszó Volkswagen modell

A Volkswagen-csoport rengeteg pénzt költött már el kártérítésekre és bírságokra az Egyesült Államokban, de persze a német kárvallottak sem voltak elnézőek, akik a német fogyasztóvédelem (vzbv) és a német autóklub (ADAC) szervezésében végül beperelték a céget.

A Volkswagen peren kívül próbált megegyezni a német fogyasztóvédelemmel, az autógyártó igazgatói tanácsa 830 millió euró (kb. 278 milliárd forint) kártérítés kifizetését ajánlotta fel a becsapott német vevőknek. A vzbv azonban kevesellte ezt az összeget, plusz még az ügyvédi költségeket is a Volkswagen nyakába akarta varrni, amit a gyártó elutasított. Ugyanakkor a VW jelezte, hogy az általuk felajánlott 830 millió eurót megkapják az érintett autósok.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói
volkswagen autógyártó logó
2019. június 21.
Egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak kártérítést kellene kapnia.

További hírek