A WeShare nevű autómegosztó szolgáltató eddig kizárólag Berlinben, Németország fővárosában működött, flottájukban eddig 1 500 darab e-Golf szolgálta ki a felhasználók igényeit. 2020-ra azonban nagy tervekkel készül a Volkswagen érdekeltségeibe tartozó vállalat, az autóparkjukat 8 400 darabosra kívánják bővíteni és számos európai nagyvárosban kezdik meg működésüket az év során. Először Prága és a Hamburg, majd ezt követően év vége felé Párizs, Madrid, München, Milánó és Budapest van a célkeresztben.

WeShare Volkswagen e-Golf

A WeShare-rel immár 4 tagúvá válik a fővárosban működő autómegosztó-piac szereplőinek száma, a németeknek a szintén német DriveNow-val, illetve a két hazai céggel, a GreenGóval és a Mol Limóval kell majd megküzdenie az ügyfelek kegyeiért. A WeShare odahaza nagyon népszerű, az elektromos Golfok az utóbbi hat hónap alatt összesen több, mint 3 000 000 kilométert tettek meg, ami napi 4-5 fuvart jelent autónként. Ennek köszönhetően a vállalat bizakodva nyit az új városokban is.

Philipp Reth, a cég vezérigazgatója szerint a fenntartható városi közlekedés egyik pillére az autómegosztás, melyre az ügyfelek is pozitívan tekintenek. Egyre többen választják a szolgáltatást tömegközlekedés, taxi, gyaloglás vagy saját autó helyett. Budapesten és Prágában a Skodával együttműködve indulnak majd el, ami feltételezhetően azt jelenti, hogy itthon elsősorban Skoda Citigo e iV-kel találkozhatunk majd, nem pedig e-Golfokkal.

WeShare elektromos Volkswagen Golf

A budapestiek egyetlen kétsége, ami az új cég megjelenésével kapcsolatban felmerülhet, az az állandósulni látszó töltőhiány. Ha egy területileg viszonylag kis helyen (Bp belső kerületei) egyszerre nagy mennyiségű villanyautó kerül az utakra, az még nagyobb sorok kialakulását okozhatja a villanyautó-töltőknél. Ezt lehetne orvosolni olyan intézkedésekkel, melyek megkövetelik az autómegosztó szolgáltatóktól, hogy az autóik mellé telepítsenek megfelelő számú töltőállomást is a város különböző pontjain. Egyelőre azonban nincs ilyen szabály, marad a töltőkért vívott macska-egér harc.