Az utóbbi években gombamód elszaporodtak az autómegosztással foglalkozó vállalkozások Budapesten. Ha a fővárosban élsz, dolgozol vagy jársz néha, biztosan találkoztál már az autóikkal. Az autómegosztással foglalkozó cikksorozat előző részében részletesen leírtam, hogy mi ez, hogyan működik, mi szól mellette és mi ellene. Ebben a cikkben pedig a magyar piacon előforduló nagyobb cégeket és a hozzájuk kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat szeretném megosztani veled.

Cikksorozatunk 1. részéből megtudhatod, hogy miként is működnek az autómegosztók.

Mol Limo Volkswagen és Mercedes

GreenGo

Magyarországon a GreenGo volt az első cég, amelyik elektromos autómegosztó szolgáltatást kínált a budapestieknek. Sőt, Európában is az előkelő negyedik helyen kezdte meg működését. A szolgáltatás 2016 november 22. óta elérhető, flottájában csak környezetbarát elektromos Volkswagen e-Up kisautók sorakoznak. Az Alapjárat készített egy interjút a GreenGo ügyvezetőjével, amiben szó esik a vállalkozás terveiről és jövőjéről. A szolgáltatás részleteinek megismerése és a regisztráció a GreenGo honlapján lehetséges.

Autók:

 • VW e-Up

Működési terület: Budapest belső kerületei

Árak magánszemélyeknek:

GreenGo árai magánszemélyeknek

GreenGo Volkswagen e-Up

Mol Limo

A Mol Limo 2018 elején szállt be az autómegosztó bizniszbe Budapesten. A Mol olajtársaság egyik jövőbemutató szolgáltatásaként komoly flottával és hatalmas tervekkel kezdte meg működését. Kezdetben 300 autóból állt az autópark, mely jelenleg már 450 tagot számlál. 2020-ban szeretnék elérni a 600-as darabszámot, sőt szolgáltatási területüket kibővítenék Budapest teljes közigazgatási határig. A szolgáltatás részleteinek megismerése és a regisztráció a Mol Limo honlapján lehetséges.

Autók:

 • Smart EQ fortwo
 • Smart EQ forfour
 • VW e-Up
 • VW Up
 • Mercedes A200

Autók száma: 450 db

Működési terület: Budapest belső kerületei

Árak magánszemélyeknek:

Mol Limo árai magánszemélyeknek

Mol Limo Mercedes-Benz A-osztály

A Mol Limonál lehetőség van Mercedes-Benz A200-asok kibérlésére is. Az 1,3 literes 4 hengeres turbó benzinmotorral szerelt autók 163 lóerősek, nyomatékuk pedig 250 Nm. Ennyi erővel már meggyőzően mennek, 100-ra 8,2 másodperc alatt gyorsulnak, végsebességük pedig 225 km/h. Az alábbi videóban láthatod, hogy gyorsul állóhelyből végsebességig egy ilyen:

Drive Now

A DriveNow megjelenésével egy nemzetközi autómegosztó cég is betört a magyar car sharing piacra. A német Share Now szolgáltató leányvállalataként komoly tapasztalattal és háttérrel rendelkezik ezen a területen. Flottájuk BMW és Mini személyautókból áll és ezzel a szegmens felsőkategóriájába pozícionálhatók, ügyfeleit a vezetés élményével és a prémium autókkal igyekszik magához csalogatni. Áraik is ennek megfelelően magasabbak a magyar konkurensekénél. A szolgáltatás részleteinek megismerése és a regisztráció a DriveNow honlapján lehetséges.

Autók:

 • BMW i3
 • BMW 1-es sorozat
 • BMW 2 Active Tourer
 • BMW X1
 • BMW X2
 • Mini Cooper
 • Mini Cabrio

Autók száma: 240 db

Működési terület:

Budapest belső kerületei

Számos európai nagyváros

Árak magánszemélyeknek:

DriveNow árai magánszemélyeknek

DriveNow BMW i3

Oszkár

A statisztikák szerint egy átlagos személyautóban egy átlagos út során csak 1,2 ember ül, függetlenül attól, hogy a jármű 2, 4, 5 vagy több személyes. Statisztikailag (és gyakorlatilag is) előfordul tehát, hogy szinte azonos kiindulópontról szinte azonos úti célra sok ember megy sok autóval. Ez pedig egyáltalán nem hatékony, mindenkinek sokba kerül és rettentően környezetszennyező. Az Oszkár telekocsi szolgáltatást pont ennek a problémának a kiküszöbölésére találták ki.

Oszkár telekocsi szolgáltatás

Az alkalmazás vagy a honlap segítségével bárki bejelentheti, hogy mikor honnan hová tart és hány szabad helye van, az utazópartnerek pedig szintén az említett platformokat használva jelezhetik utazási szándékukat. Az utakat érdemes legalább egy héttel a tervezett dátum előtt meghirdetni, hogy a potenciális utasoknak legyen idejük csatlakozni. A rendszer ezután lehetővé teszi, hogy sofőr és utasai felvehessék egymással a kapcsolatot.

A rendszer rugalmasan kezeli a különböző igényeket mind az utas, mind pedig az autós oldaláról. Utasként beállíthatod például, hogy csak olyan autósokat és utakat mutasson a rendszer, akik vállalják kisállatok szállítását, esetleg akik tudnak csomagot is szállítani vagy akiknek az autójában lehet dohányozni. Akik viszont utakat hirdetnek, szintén sok beállítás közül választhatnak, felvehetnek például köztes megállókat vagy az automatikusan kalkulált útdíjakat módosíthatják lefelé és felfelé is.

Az Oszkár telekocsi működéséről már született egy remek cikk az Alapjáraton. Ha utasként vagy autósként szeretnéd igénybe venni a szolgáltatást, akkor az Oszkár honlapján regisztrálhatsz, ahol további részleteket is találsz a pontos működéséről.

Uber

Az Uber egy olyan fuvarszervező szolgáltatás, amellyel bárki pénzt kereshet a saját autójával, kvázi taxisként dolgozhat, amikor csak kedve tartja vagy ideje engedi.  A potenciális utasok egy telefonos alkalmazáson keresztül jelzik az utazási igényüket, melyet a közelben lévő (esetleg éppen az úti cél felé igyekvő) sofőrök szolgálhatnak ki. Sajnos 2016 július 24. óta a szolgáltatás nem elérhető Budapest területén egy fővárosi rendelet miatt, melyet a helyi taxistársaságok védelmében alkottak meg.

Uber fuvarszervező

Pedig a kaliforniai cég megreformálta a közösségi közlekedést illetve a szolgáltatásuk remekül működik jelenleg is a világ számos pontján. Az Uber átlátható készpénz nélküli rendszere jó irányba terelte a személyi fuvarozás területén állandósult átveréseket és lehúzásokat, illetve ellehetetlenítette a szintén jellemző adó meg nem fizetést. Talán pont ez nem tetszett a magyar taximaffiának…

Mindenesetre a budapesti taxisok és a kormányrendelet védelmében el kell mondanom, hogy az egyetlen baj az Uberrel pont az a tény, hogy bárki felcsaphat sofőrnek. Nincs tehát komoly alkalmassági szűrés (PÁV), se pedig az autót ellenőrző szigorúbb műszaki vizsga. Ily módon kockázatosabb beülni egy olyan valaki mögé, aki nem rendelkezik erre képesítéssel és nem hivatásszerűen vezet, nincs akkora rutinja (vagy helyismerete) autója esetleg nincs megfelelő műszaki állapotban.

A szolgáltatás pontos működésének megismerése és regisztráció utasként vagy sofőrként az Uber honlapján lehetséges.