szombat - 2023. április 01.
12 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Utazz te is Oszkárral! - Oszkár telekocsi Android app

2018. május 31. | 12:00

Gyakran utazol? A tömegközlekedés szó hallatán kiráz a hideg? Az Oszkár telekocsi szolgáltatás megoldást kínál neked, ha hosszútávon ingázol és autóval szeretnél haladni.

Mit tud Oszkár?

Az Oszkár már egy 2007 óta létező vállalkozás, ezalatt az idő alatt az ország egyik legnagyobb telekocsi szolgáltatásává nőtte ki magát. A számítógépes verzió után nem maradhatott el a telefonos applikáció sem, ennek segítségével útközben is nézegetheted az aktuális kínálatot, illetve hirdetést is adhatsz fel. Ha megfigyeled, sok dologban egyezik a gépes és a telefonos felület, de számomra az utóbbi kezelése lényegesen egyszerűbb volt. Jobban el lehet igazodni rajta, egyértelműbb, hogy melyik fül alatt, melyik funkció található. 

Az alkalmazás leírását böngészve gyors, olcsó, rugalmas, kényelmes utazást ígérnek a fejlesztők. Hatásos jelzők, valószínűleg az ingázók is ezt kérnék a jótündértől, ha kívánhatnának. Az alkalmazás letöltése ingyenes, már első bekapcsoláskor feltűnik, hogy dizájnja egyszerű, átlátható, mégse hat primitívnek. Nincsenek reklámok, értelmetlen és zavaros fülek, csak amire tényleg szükséged lehet. Facebook fiókkal egy koppintással itt is elkészül a profilod, és már el is kezdheted a nézelődést.

Az app kétfelé válik, kiválaszthatod, hogy szolgáltatást adni szeretnél, vagy igénybe venni. Mindkettőt percek alatt könnyedén elintézheted, talán az előbbinél kicsit több dologgal kell foglalkoznod, de pikkpakk megvagy vele.

Hogy működik Oszkár?

Új hirdetést úgy tudsz feladni, hogy először hozzáadod az autódat. Rendszámot, márkát, típust, évjáratot kell beírnod, továbbá, hogy hány utast tudsz szállítani. Ezek az adatok vélhetően az utasok számára könnyítik meg az autó beazonosítását, illetve nekem van egy olyan érzésem, hogy a válogatás lehetőségét is megadják a flancoló kuncsaftoknak. Mert ugye ők is látják előre ezeket az infókat, sőt még azt is, hogy van-e klíma a kocsiban, lehet-e benne dohányozni, kisállatot, vagy sok cuccot szállítani benne. Ötletes, mert ha az adott útirányba az adott napon több „járat” is indul, akkor a számodra legideálisabbat tudod kiválasztani. De másfelől egy implicit diszkrimináció, mert aki pénzkereseti forrásként tekintene az utasok szállításra, de régebbi, kevésbé felszerelt autóval rendelkezik, az rögtön hátrányból fog indulni. Így kénytelen lesz az árat is lejjebb vinni, hogy magához csalogassa az utazókat.

Ha az autóval készen vagy, meg kell adnod az indulás helyét, idejét, a köztes úticélt, ha van ilyen. A végcél beírását követően magától kiszámol a kilométer alapján egy várható érkezési időt és egy árat a behoppnak. Ha alles zusammen kész vagy, a telefonszámoddal hitelesíted, az sms-ben kapott azonosító beírása után hirdetésed aktiválódik. Ezen tudsz menet közben változtatni, csökkenteni vagy növelni a rendelkezésre álló helyek számát, dátumot, összeget módosítani stb.

Utasként még egyszerűbb dolgod van. Ugyanúgy megadod, honnan-hova szeretnél utazni és mikor. Tovább tudod finomítani a keresést: beírhatod, mennyi az a maximum összeg, amennyit megér még neked, a minimum szabad helyet, és, hogy autópályázni akarsz-e vagy sem. Amin meglepődtem, hogy van olyan funkció, hogy „Női hirdetés nőknek”. Ötletes, hiszen elképzelhető, hogy a gyengébbik nem képviselője nem szívesen ülne be egy vadidegen férfi mellé órákra.

A szolgáltatást nyújtó felhasználók valódiságára nem ad garanciát az applikáció. Erre, az utazást követő értékelések szolgálnak. Ha szerencsésen eljutottál A-ból B-be, csillagokkal jelölheted, mennyire voltál elégedett a sofőröddel. Ez referenciát ad az autósoknak, ha bizniszszerűen akarják csinálni meg van a motiváció, mivel várhatóan a legjobb értékeléssel rendelkezőt fogják választani az utasok.

A két fél közötti kommunikáció lehetősége is adott, akár az Oszkár felületén belül üzenet formájában, akár telefonos egyeztetéssel. Ez véleményem szerint hitelt ad a szolgáltatásnak, továbbá az esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása szempontjából is kiváló. Arra viszont 100 %-ban nem kapsz garanciát, hogy a megbeszélt helyen és időben tényleg ott lesz-e az a bizonyos kocsi. Ez mondjuk nem az alkalmazás hibája, hanem inkább a telekocsizás műfajának.

Ha rendszeresen ingázol akár utasként, akár autósként, az alkalmazás lehetővé teszi, hogy hozzáadj utakat a kedvencekbe, illetve „menetrendet” indíts. Így senkinek nem kell szenvedni a keresgéléssel, vagy a szüntelen hirdetésfeladásokkal.

Megéri letölteni Oszkárt?

Összességében én úgy gondolom, hogy egy kiforrott applikációról van szó. Rengeteg lehetőséget kínál a testreszabásban, mégis végtelenül egyszerű és átlátható marad a használata a legtöbb esetben. Sikerült a fejlesztőknek egy olyan segítőkész közösséget összehozni az app keretein belül, ami életképes, sőt a felhasználók eddigi értékelései alapján gördülékenyen működik is. Érthető, hogy sokan bizalmatlanok, és nem szívesen ülnek be olyan mellé, akit akkor látnak életükben először. Nagy felelősséggel járó dolog mindkét részről, de ha rendszeresen teszel meg egy távot és az első félelmeidet leküzdve találsz egy megbízható sofőrt magadnak, akkor biztosan gyorsabb módja az utazásnak, mint a távolsági tömegközlekedés. Ha pedig autóval jársz Európa szerte, akkor is érdemes adni neki egy esélyt, mert így nem fogsz unatkozni, redukálja az útiköltséget, sőt ha ügyes vagy még hasznod is marad rajta.

Előnyök:

 • Gyors, egyszerű kezelés
 • Nagy kínálat
 • Rengeteg választási lehetőség
 • Egyeztetési lehetőség alkalmazáson belül
 • Gördülékeny működés
 • Értékelési lehetőség

Hátrányok:

 • Néhol túl van bonyolítva
 • Túlságosan bizalom alapú
 • Feleslegesen sok e-mail érkezik a regisztrációt követően

10+3 dolog az Oszkár használatáról

Újdonság számodra a közösségi autózás? Az alábbiakban összegyűjtöttem, hogy mi mit jelent a sofőrök és az utasok számára az Oszkár autómegosztó rendszerében.

1. Regisztráció

Nem autósként vagy utasként regisztrálhatsz, hanem felhasználóként, hogy ezután mikor, milyen formában akarsz Oszkározni, azt szabadon döntheted el. Két lehetőség közül választhatsz: vagy hagyományosan vagy Facebookon keresztül regisztrálhatsz. Az utóbbi olyan 15 másodpercet, az előbbi pedig 45 szekundumot vesz igénybe, vagyis meglehetősen gördülékeny mindkettő. Csak a nevedet és email címedet kell megadni, a Facebook esetében pedig a közösségi oldal automatikusan regisztrál, csak el kell fogadnod a feltételeket. Miután regisztráltál, a telefonszámod kell még kötelezően megadni, mert sajnos e nélkül nem veheted igénybe az Oszkár szolgáltatását.

2. Személyes adatok

A regisztráció után nem kötelezően, de további adatokat is megadhatsz. Azért érdemes megtenned, mert az Oszkár egy bizalmi dolog, és minél több információt látnak rólad, annál hitelesebb vagy, főleg utas oldalról igaz ez. Megadhatod a születési idődet, foglalkozásodat, írhatsz magadról bemutatkozót és megadhatod egyéb elérhetőségeidet is.

3. Utasok hirdetésfeladása

Ez alatt a menü alatt utasként adhatsz fel hirdetést, hogy mikor, honnan és hova utaznál, szerencsés esetben pedig a sofőr fog írni rád, hogy vele tudsz tartani, mert ő is abban az időben és oda utazik, mint te. Ennek elsősorban akkor van értelme, ha kevésbé frekventált helyekre vagy külföldre mész.

4. Autós hirdetések

Ez a menü megegyezik a főoldalon található keresővel, ahol utasként kereshetsz. Megadod, hogy melyik napon, honnan, hova szeretnél utazni, majd a kereső gombra kattintasz. Ezt követően megjelennek a bejelölt napra szóló hirdetések, melyek között válogathatsz. A két legfontosabb szempont, ami alapján érdemes dönteni, azaz indulási és érkezési időpont vagy a fuvardíj összege. Az Oszkáron minden sofőr szabadon adhatja meg, hogy mennyi pénzért vállalja a fuvart!

5. Helyfoglalás, kapcsolatfelvétel

Utasként ha kiválasztottad a számodra szimpatikus utat, akkor a „Helyfoglalás, kapcsolatfelvétel” gombra kell kattintanod. Ezután a rendszer e-mailben értesít téged, hogy megtörtént a foglalás és levélben is megkapod azokat az infókat, amit a foglaláskor láthattál: sofőr neve, telefonszáma, indulás időpontja, autó színe, típusa stb. Ezzel egyidőben a sofőr is értesítést kap, hogy helyet foglaltál nála és ő is megkapja rólad a fontosabb információkat.

6. Autós hirdetésfeladás

Ez alatt a menü alatt adhatsz fel sofőrként hirdetést. Az autóval kapcsolatban minden információt meg kell adnod, rendszám, kocsi márkája, típusa, színe, szabad helyek száma, gyártás éve stb. Ha először adsz fel hirdetést, akkor ezzel egyúttal regisztráltad is az autódat a rendszerben. Ahhoz, hogy kikerüljön a hirdetésed meg kell adnod az indulás időpontját, hogy honnan hova mész, milyen módon kell fizetni, illetőleg az utazás részleteket jelölheted meg, ezek a következő pontban találhatók.

7. Autópályán megyek

 • Csak kézipoggyász fér el
 • Kisállatszállítást vállalok - a Kutyabarát.hu ajánlásával
 • Gyerekülés van az autóban
 • Kerékpárszállításra van lehetőség
 • Kényelmes hely minden utasnak (Pl. személyautóban hátul csak 2 utas)
 • Wifi van az autóban

8. Hirdetés kiemelése

Autós hirdetésedet ki is emelheted. Ha a hirdetési lista élére akarsz kerülni kiemelt háttérszínnel, annak 75 forint az ára, ha csak háttérszínt akarsz a hirdetésednek, az 60 forintba kerül.

9. OszkárMester

Ha autós vagy itt nézheted meg a statisztikáidat. Hány embert szállítottál el, milyen gyorsan válaszolsz az utasoknak, hány utat mondtál vissza, milyen gyorsan értékeled az utasaidat, illetőleg, hogy téged hogyan értékelnek. Ha jók a mutatóid, akkor megkaphatod az OszkárMester címet, ha pedig ezt négyszer egymás után elnyered, akkor az Oszkár 5000 forintot értékű kreditet és 10 kiemelt hirdetést ír neked jóvá.

10. Haladó autós beállítások

Ha autós vagy, akkor itt további beállításokat végezhetsz el. Beállíthatod az online fizetés lehetőségét, tiltólistára tehetsz embereket, akik innentől nem foglalhatnak helyet nálad, korlátozhatod a helyfoglalásokat, kedvezményeket adhatsz, például, hogy minden tizedik alkalommal ingyen viszed az utast, megadhatod, hogy hogyan viszonyulsz a házhoz szállításhoz és itt csoportosíthatod a hirdetéseidet is.

+1 Értékelés

Autósok és utasok itt értékelhetik egymást. A szöveges értékelés mellett, különböző szempontok alapján pontozhatsz is, például, hogy mennyire rugalmas a sofőr, mennyire pontos a másik, kényelmes-e az utazás, de szempont a kommunikáció is. Ezekből az értékelésekből aztán statisztika készül, amiből mindenki láthatja, mennyire vagy megbízható, jó fej, stb. vagyis, hogy érdemes-e veled utazni.

+2 Hirdetésfigyelő

Utasként veheted igénybe a szolgáltatás, szűrhetsz sofőrre vagy az általad beállított keresési feltételekre. Ha az általad kiválasztott hirdetés kerül az Oszkárra, akkor arról automatikusan értesítenek.

+3 Ajánló

Lehetőséged van meghívni az ismerőseidet is az Oszkárra, az oldal három opciót kínál erre: küldhetsz meghívót facebookon, gamailen és egyéb email címen keresztül.

Pénzügyek

Autósként itt vásárolhatsz kreditpontokat. Ha van kredited, akkor kiemelheted a hirdetésed, SMS értesítésekre fizethetsz elő, valamint a foglalási díjakat is rendezheted kreditekkel.

Forrás és fotók:

Még legalább tíz akkumulátorgyárra lesz szükség 2025-ig Közeleg az új Audi Q8

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!